Verhaart een Pomeriaan veel? (+ vachtverzorging tips)

pomeriaan verhaart

De Pomeriaan, ook wel de Dwergkeeshond, heeft erg veel vacht. Betekent dit dan ook dat hij veel verhaart of valt dat allemaal wel mee? En welke tips zijn er voor de vachtverzorging van een Pomeriaan?

Over de Pomeriaan

De Pomeriaan heeft verschillende bijnamen. Zo wordt hij ook wel de Dwergkeeshond genoemd. De Pomeriaan is een klein en schattig hondje, dat tegelijkertijd ook behoorlijk pittig kan zijn. Het is in ieder geval een hond met een echt eigen karakter.

Lees ook: 11 dingen die je nog niet wist over de Pomeriaan

Verhaart een Pomeriaan veel?

De Pomeriaan staat zo’n beetje bovenaan de lijst als het gaat om verharen. De hoeveelheid haarverlies is vergelijkbaar met rassen die er om bekend staan veel te verharen, zoals de Siberische Husky. De Pomeriaan is een ras met een dubbele vacht. De dikke ondervacht beschermt de Pomeriaan tegen de kou en ook tegen vocht. Het ras komt van oorsprong uit een kouder gebied, waardoor die dikke ondervacht echt een belangrijke functie heeft. Ook wordt de huid beschermd door de ondervacht. En vergis je niet: de Pomeriaan is klein, maar hij heeft echt héél veel haar. Onderschat dit niet.

Hoe vaak verhaart de Dwergkees?

Twee keer per jaar zal de Pomeriaan enorm veel verharen. Dat is meestal in de lente en de herfst. Wanneer de rui precies is, is vooral afhankelijk van het weer. Met het wisselende weer in Nederland, is het maar ook de rest van het jaar kom je constant overal haren tegen. Houd dus rekening met haren overal in huis en dagelijks stofzuigen.

Lees ook:  11 dingen die je nog niet wist over de Pomeriaan

Is het een hypoallergene hond?

De Pomeriaan is niet hypoallegeen. Ben je allergisch voor honden? Dan moet je zeker geen Pomeriaan kopen. Er zijn dan andere rassen meer geschikt.

Vachtverzorging

Wil je dat je hond wat minder verhaart? Dan helpt een goede vachtverzorging daar zeker bij. Borstel je Pomeriaan regelmatig met een goede borstel die ook de ondervacht makkelijk meepakt. De Furminator is hiervoor zeer geschikt. De maat S is voor een Pom groot genoeg. Borstel hem ongeveer 2 keer per week en wanneer hij in de rui is, moet je hem vaker borstelen om zo de losse haren uit zijn vacht te krijgen.

In bad doen

Er blijft veel viezigheid in de vacht van een Pomeriaan zitten. Daarom wordt vaak aangeraden om hem tenminste één keer in de twee tot drie maanden in bad te doen. Meer is niet altijd nodig, omdat dit een slechte uitwerking op zijn huid kan hebben. Kies voor een goede hondenshampoo.

Moet de Pomeriaan naar de trimmer?

Het helpt zeker om je Pomeriaan regelmatig naar de trimmer te brengen. Zijn haar wordt dan weer mooi in model gebracht en dode, losse haren worden goed uitgeborsteld.

Pas op voor overmatig haaruitval

Je Pomeriaan verhaart dus veel, maar houd altijd in de gaten hoeveel hij verhaart. Wanneer het abnormaal veel is, of wanneer je Dwergkees zich anders gedraagt tijdens de rui, kan er iets anders aan de hand zijn. Denk aan stress, ouderdom of een medische onderliggende aandoening. Het is verstandig om die oorzaak uit te zoeken, door bijvoorbeeld eens naar de dierenarts te gaan met hem.

Lees ook:  Pomeriaan puppy kopen? Overzicht erkende dwergkees fokkers In Nederland

Wist je dat…?

Wat een hond precies per dag moet eten, is per hond verschillend. De ene is bijvoorbeeld wat groter dan de ander. En de ene hond is weer veel ouder dan de ander. Hun behoeftes verschillen dus.

Wil jij een gebalanceerde maaltijd geven aan jouw hond, met verse ingrediënten bereid, volledig passend bij de behoeftes die bij jouw trouwe viervoeter passen? Probeer dan eens DogChef. Dagelijkse verse maaltijden met natuurlijke ingrediënten.

Nieuwsgierig geworden?
Bestel een proefpakket en ontvang 30 procent korting bij je eerste bestelling.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl