Zonparkiet – karakter, leeftijd en verzorging

zonparkiet

De zonparkiet is een hartstikke leuke, energieke vogel die regelmatig als huisdier wordt gehouden. Wil jij graag deze kleurrijke vogel hebben? Dan is goede verzorging natuurlijk erg belangrijk. Wat is de zonparkiet voor een vogel?

Over de Zonparkiet

De zonparkiet wordt ook wel Sun Conure genoemd. Van oorsprong komt deze vogel uit Zuid-Amerika en zie je hem bijvoorbeeld in gebieden als Brazilië, Venezuela, Suriname en Frans Guyana. De vogel is zo’n 30 centimeter hoog. Deze parkiet is erg opvallend dankzij zijn gele en oranje en rode kleuren. De staart en vleugels zijn vaak groen met zwart. En niet alleen qua uiterlijk is deze vogel opvallend: ook qua gedrag. Het is een energieke en leuke vogel.

Hoe oud wordt de zonparkiet?

De zonparkiet kan een stuk ouder worden dan mensen in eerste instantie verwachten. Meestal wordt deze parkiet tussen de vijftien en de dertig jaar oud. Vergis je hier dus niet in: een zonparkiet koop je voor een lange tijd.

Is het een mannetje of een vrouwtje?

Het kan soms wat lastig zijn om te weten of je met een mannetje of vrouwtje te maken hebt. Het mannetje is doorgaans wat steviger gebouwd dan het vrouwtje. Ook wordt het mannetje geboren met minder rood op het gezicht, wat meer wordt zodra hij ouder wordt. Bij een vrouwtje veranderen de kleuren niet. Het mannetje heeft daarnaast vaak een langere staart dan het vrouwtje. Mocht je toch niet helemaal zeker zijn of het een mannetje of een vrouwtje is? Dan kan er ook gekeken naar de geslachtsorganen. Dit moet een dierenarts doen en kan alleen worden gedaan middels een kleine operatie onder narcose.

Het karakter van de Zonparkiet

Als je zonparkieten hebt, weet je een ding zeker: je hoeft je geen moment te vervelen. Zonparkieten zijn enorm actief. Het zijn echte acrobaten die de hele dag in de weer zijn. Klimmen, spelen, aan touwen hangen, op de kop hangen. De zonparkiet is ook een zeer intelligente vogel en dit betekent dat je hem gemakkelijk kunt trainen. Ze hebben ook genoeg speeltjes nodig.

Wat voor een geluid maken zonparkieten?

Het wordt vaak onderschat hoeveel geluid de zonparkiet maakt. Deze vogel schreeuwt. Veel. En hard. En zeker wanneer je meerdere zonparkieten hebt kan dit al snel overweldigend worden. Ze steken elkaar namelijk ook aan. De momenten waarop hij doorgaans het drukste is, zijn met zonsopkomst en met zonsondergang.

Kan hij praten?

Een zonparkiet is geen goede pratende vogel. Soms zouden ze een paar woordjes kunnen uitspreken, maar het is dan ook niet de best herkenbare stem.

Lees ook: 9 bijzondere vogels die kunnen praten (inclusief video’s)

Kun je de hem goed tam krijgen?

Het is zeker mogelijk om de Zonparkiet goed tam te krijgen. Maar je moet wel geduld hebben en zorgen dat hij je zal vertrouwen. Vanwege hun energieke karakter, gaan ze misschien wat sneller bij je vandaan. Maar, het is zeker dus goed mogelijk om je vogel te trainen.

Wat eet een zonparkiet?

Geef je zonparkiet speciale pellets die bedoeld zijn voor middelgrote parkieten. Een zadenmengsel kan ook, maar wissel dit dan wel genoeg af met groente en fruit. Zaden moeten niet het enige zijn dat je parkiet eet, omdat het niet de meest gezonde optie is. Afwisseling is dus belangrijk.

Wil je weten wat je precies kunt geven aan jouw zonparkiet? Bekijk dan onze complete voedingsgids voor parkieten.

Huisvesting

Zoals aangegeven: de zonparkiet is een erg energieke vogel. Hij heeft dus ook genoeg ruimte nodig in zijn kooi. En hierbij geldt echt: hoe groter hoe beter. Zorg voor een kooi met horizontale tralies, zodat hij ook kan klimmen en kies voor voldoende speeltjes. Kies sowieso voor speeltjes die kapot gemaakt mogen worden, zoals van hout, touw of karton en wissel deze speeltjes veel, zodat je vogel bezig kan blijven. In de zomermaanden zou je de vogels ook in een buitenverblijf kunnen houden.

Met welke vogels kunnen zonparkieten samen worden gehouden?

Je moet geen zonparkiet nemen die helemaal alleen zit. Dit is een sociale vogel, die soortgenoten nodig heeft. Het beste houd je hem samen met een andere zonparkiet of een paar andere zonparkieten. Ook zou deze vogel goed samen kunnen met grasparkieten, valkparkieten en vinken. Houd ze niet in een verblijf met grote papegaaien.

Los in huis laten

Zonparkieten zijn geen vogels die je de hele dag in een kooi moet laten. Ze hebben dagelijks genoeg bewegingsruimte nodig. Laat ze vliegen in huis. Let er wel op dat deze parkieten veel slopen en dat ze dus ook aan je meubels kunnen knabbelen. Het is daarom verstandig om ook speeltjes buiten de kooi om te hebben voor jouw Zonparkiet.

Maakt de Zonparkiet veel rotzooi?

Zonparkieten maken erg veel rotzooi. Hier moet je echt rekening mee houden. Geef je ze speeltjes van hout, touw of karton? Houd er dan maar rekening mee dat je in een mum van tijd overal splinters hebt. En omdat ze zo beweeglijk zijn, zullen ook veren, stofdeeltjes en eten overal te vinden zijn. Regelmatig schoonmaken is dan ook erg belangrijk bij deze vogel.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl