Mag een cavia kers eten?

cavia kers

Jouw cavia verdient iets lekkers tussendoor, omdat je natuurlijk zo veel van hem houdt. Maar wat mag je dan geven? Is kers bijvoorbeeld een goede optie? Mag een cavia kers eten?

Over de cavia

Een cavia wordt vaak als huisdier gehouden. Het knaagdiertje is erg geliefd omdat het mits wat training tam kan gemaakt worden en zijn baasjes herkent en vertrouwt. Qua verzorging vraagt een cavia vooral een proper kooitje en dagelijks vers eten en water en indien mogelijk ook een speelkameraadje. Cavia’s zijn namelijk gezelschapsdiertjes die niet graag alleen zitten.

De Amerikaanse cavia is bij ons het meest gekend. Deze kortharige cavia komt in verschillende kleuren of kleurencombinaties voor en is in de meeste speciaalzaken makkelijk te vinden. Liever een specialere haartooi? Kijk dan zeker even naar de borstelcavia of langhaarcavia. Hou er steeds rekening mee dat cavia’s met langer haar meer verzorging nodig hebben.

Mag een cavia kers eten?

De standaard voeding van een cavia bestaat hoofdzakelijk uit hooi en groenvoer zoals vers gras of wat sla. Hij eet dit de hele dag door, omdat dit goed is voor het afslijten van zijn knaagtandjes en een correcte darmwerking. De kooi van een cavia zou eigenlijk altijd goed gevuld moeten zijn met hooi. Ook moet dit hooi regelmatig ververst worden, want naast het eten ervan, doet een cavia ook al zijn natuurlijke behoeftes hierin.

Lees ook:  Mag een cavia pompoen eten?

Naast zijn standaard voeding kan een cavia ook fruit en groenten eten. Kersen mogen zeker en vast op zijn menu staan, naast ander fruit zoals een stukje appel of kiwi. Een cavia houdt erg van deze zoete lekkernijen, kersen vormen dus een goede aanvulling op zijn normale voedingspatroon!

Zijn kersen gezond voor een cavia?

Een cavia kan door zijn eenzijdig voedingspatroon van hooi soms een tekort aan vitamine C hebben. Dit kan aangevuld worden in de vorm van een voedingssupplement, maar omdat kersen boordevol vitamine C zitten, bieden ze een goed oplossing om dit tekort op te vullen. Let wel, het is beter om te variëren en te kiezen voor verschillende soorten fruit en niet eenzijdig te kiezen voor kersen. Naast de nodige vitamines bevatten kersen ook voedingsvezels en mineralen zoals calcium en magnesium.

Hoeveel kers mag een cavia eten?

Overdrijf zeker niet, en dat geldt eigenlijk voor alle soorten vruchten die je een cavia kunt voederen. Uiteindelijk bestaat de hoofdmoot van zijn voeding uit hooi en groenvoer. Een makkelijke stelregel is dat ongeveer tien procent van de voeding van een cavia uit extraatjes zoals fruit of groentes mag bestaan. Wat kersen betreft komt dit neer op één ontpitte kers per dag met een maximaal van drie kersen per week.

Ondanks het feit dat kersen boordevol goede vitaminen en mineralen en voedingsvezels zitten, mag je niet overdrijven met deze vrucht. Kersen zijn namelijk ook behoorlijk zuur, wat bij een overvloed kan leiden tot schade in hun mond of moeilijkheden met hun stoelgang.

Lees ook:  Mag een cavia paprika eten? Veilig of niet?

Een cavia die de hele dag in zijn kooitje leeft mag ook een maximaal aantal calorieën eten om niet teveel gewichtstoename te hebben. Kersen bevatten veel suikers, en moeten dus echt als vitaminerijk snoepje beschouwd worden en niet als basisvoeding. Een erg actieve cavia kan op zich wel wat extra energie uit zijn voeding gebruiken, maar ook hier ligt de nadruk op hooi.

Mag een cavia kersenpitten eten?

Van de kers mag enkel het vruchtvlees worden gegeven aan de cavia, verwijder zeker de pitten alvorens de kersen aan je cavia te voederen. In de pit van een kers zit de ontzettend giftige stof cyanide. Als je bedenkt dat een bepaalde hoeveelheid van dit goedje dodelijk is voor de mens, dan kan je begrijpen dat het voor een cavia absoluut te vermijden is!

Mogen de takken en blaadjes worden gegeten?

Net zoals de pit, bevatten takjes en bloesems van kersen ook minimale hoeveelheden aan cyanide. Geef dus nooit bladeren, takken, bloesems, pitten of afgeleide plantendelen van de kerselaar. Het mooie rode vruchtje is het enige aan de kersenboom dat echt gezond is voor een cavia.

Mag een cavia ingemaakte kersen eten?

Opteer steeds voor verse kersen en geef zeker geen ingemaakte vruchten uit blik of bokaal. Daarnaast wordt het aangeraden om biologische kersen te voederen aan een cavia. Zijn verteringskanaal is niet geschikt voor de verschillende additieven of bestrijdingsmiddelen die door de mens worden gebruikt. Vaak wordt naast additieven ook siroop of suiker toegevoegd aan ingemaakte kersen, wat voor een verhoogd aantal calorieën zorgt die je cavia niet kan verbranden.

Lees ook:  Teddy Cavia als huisdier - Complete gids

Geef ook eens iets anders

Geef je cavia natuurlijk niet alleen kersen. Er zijn nog zo veel andere lekkernijen te geven. Wil je weten wat je precies mag geven en wat niet? Bekijk dan onze uitgebreide voedingsgids voor cavia’s.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl