Mag een cavia bloemkool eten?

cavia bloemkool

De cavia is een schattig knaagdier, dat natuurlijk het allerbeste verdient als je hem bij je thuis hebt. Maar wat geef je dan? Kun je je cavia bloemkool eten of is dit een gevaarlijke optie? Ontdek of je een cavia bloemkool mag geven.

Over de cavia

Cavia’s zijn schattige knaagdieren met een langwerpig lichaam en korte pootjes. In tegenstelling tot de meeste andere knaagdieren hebben cavia’s geen staart. Ze bijten zelden of nooit, maar moeten wel hun tanden kunnen afslijten door te knagen. Hun verzorging is helemaal niet veeleisend. Ze hebben enkel een ren met schuilhok, bodembedekking, wat hooi en natuurlijk de juiste voeding nodig. Een ideaal huisdier dus voor je kinderen!

Mag een cavia bloemkool eten?

Cavia’s zijn herbivoren, dat wil zeggen dat ze enkel groenvoer eten en geen vlees of vleesproducten. Echte veganisten dus! Bloemkool is zeker een groente die bij cavia’s op het menu mag staan. Je mag zowel het blad als de bloemkoolroosjes aan hem voederen. Zolang je maar genoeg afwisselt met andere groenten, is er geen probleem. Cavia’s eten liefst de hele dag door. Daarom geef je ze best dagelijks een paar stukjes groente of fruit zodat er steeds iets klaar ligt om op te knabbelen. Let er wel op dat de groenten die je geeft vers zijn en geen rotte of beschimmelde plekken bevatten.

Lees ook:  Mag een cavia broccoli eten?

Wat is er goed aan bloemkool?

Cavia’s kunnen zelf geen vitamine C aanmaken en moeten het dus binnenkrijgen via hun voeding. Bloemkool bevat veel vitamine C en is dus ideaal als bijvoeding in combinatie met nog andere groenten. Je geeft je cavia best iedere dag een andere soort groente want variatie in het menu is heel belangrijk. Overlaad hem niet met kool alleen, want als een cavia te veel kool eet, kan hij last krijgen van gasvorming en krampen. Bovendien is bloemkool een nitraatarme groente. Dat wil zeggen dat bloemkool supergezond is voor je lieve huisdier. Nitraatrijke groenten daarentegen verhogen de kans op ziekte in de blaas- en urinewegen.

Hoeveel voer je?

Geef je cavia gerust af en toe een stronkje verse bloemkool, maar natuurlijk geen hele kool ineens. Er zit namelijk veel vocht in en dat kan leiden tot diarree indien je de porties te groot maakt. Een cavia mag naast zijn droogvoer en hooi nog ongeveer 100 gram verse groente per kilogram lichaamsgewicht eten per dag. En als hij veel plaats heeft om rond te rennen en te bewegen, mag het nog ietsje meer zijn.

Mag een cavia gekookte of gebakken bloemkool eten?

Nee, een cavia mag alleen rauwe groenten eten. Gekookte of gebakken groenten zijn niet goed voor je cavia. Hij heeft ook geen bechamelsaus nodig op zijn bloemkool. Een cavia kan namelijk geen lactose opnemen. Hierdoor ontstaat een overdaad aan calcium en dat is levensgevaarlijk voor je cavia. Hij kan in dat geval sterven door nierproblemen.

Mag een cavia ook de bladeren van de bloemkool eten?

Jazeker, je cavia zal de bloemkoolbladeren met veel plezier naar binnen spelen. Dat is immers ook groenvoer en hij vindt de bladeren vaak nog lekkerder dan de kool.

Lees ook:  Mogen cavia's in bad? Veilig wassen van je cavia

Nog meer voeding

Bloemkool is niet het enige dat je cavia veilig kan eten. Wil jij weten wat hij verder ook nog mag eten? Bekijk dan onze complete voedingsgids voor cavia’s.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl