Wat is het verschil tussen een hamster en een cavia?

verschil hamster cavia

De hamster en de cavia zijn allebei geweldige husdieren om te hebben. Twijfel je welke van de twee het beste bij je past? Dan is het goed om te weten wat de verschillen tussen deze twee dieren zijn. Moet je nou kiezen voor de schattige kleine hamster? Of is een cavia beter voor je geschikt?

Hamsters en cavia’s

Hamsters en cavia’s zijn allebei leuke knaagdieren die je in huis kunt houden. Veel mensen zijn er fan van. Ze zijn klein, kunnen heel grappig zijn en ze hebben ook een beetje dezelfde vorm. En toch zijn ze erg verschillend van elkaar. Het is goed om te weten wat de verschillen tussen deze diertjes zijn.

Verschil in formaat

Een hamster is erg klein. Veel kleiner dan de cavia is. Zelfs het grootste hamsterras, komt niet in de buurt van de cavia. Gemiddeld genomen is een cavia rond de 20 tot 30 centimeter, terwijl een hamster tussen de 5 en de 10 centimeter is.

Vergis je overigens niet; dat een hamster klein, is betekent niet dat ze een kleine kooi nodig hebben. Een hamster heeft zelfs een zeer grote kooi nodig, omdat hij veel beweging nodig heeft. Ook de cavia heeft trouwens voldoende ruimte nodig.

Lees ook:  Waarom is een hamster verboden in Australië?

Een cavia wordt ouder dan de hamster

Gemiddeld genomen wordt de cavia een heel stuk ouder dan de hamster. Een cavia wordt vaak tussen de vijf en de acht jaar, terwijl de hamster meestal niet ouder wordt dan een jaar of drie.

Cavia’s slaan geen eten op in hun wangzakken

De hamster is er bekend om: het eten opslaan voor later. Dit doen ze in hun wangzakken. Je kent vast de reclame wel van de Albert Heijn: Hámsteren. Dit is een typische eigenschap van de hamster. Cavia’s eten vaak hun eten gewoon in één keer op en bewaren niets voor een later moment als er schaarste is.

Hamsters zijn nachtdieren

In de avonden en de nachten zullen hamsters een stuk actiever worden. Overdag slapen ze vooral. Cavia’s daarentegen zijn gedurende de hele dag actief. Een cavia slaapt meestal geen uren achter elkaar, maar doet zogenaamde powernaps. Een cavia kan, indien nodig, twintig tot vierentwintig uur achter elkaar wakker zijn.

Cavia heeft meer sociale interacties nodig

Cavia’s hebben veel behoefte aan sociale connecties. Ze hebben een soortgenoot nodig en als je die niet kunt bieden, is het van groot belang dat je jouw cavia dagelijks veel aandacht geeft. Cavia’s zijn heel erg sociaal en kunnen zelfs depressief en eenzaam worden wanneer ze te weinig aandacht krijgen. Met alle gevolgen van dien.

Lees ook:  Mag een cavia framboos eten?

Bij een hamster is dit anders. Veel hamstersoorten kunnen niet eens goed overweg met hun soortgenoten. Ze kunnen er agressief door worden. Ook hebben ze er minder problemen mee als ze niet telkens aandacht krijgen van hun eigenaar. Al moet je natuurlijk ook een hamster genoeg liefde geven.

Hamsters klimmen meer

Hamsters klimmen meer. Ze gaan gemakkelijker de hoogte in dan een cavia. Een cavia kan ook wel wat hoger komen, maar doet dit eerder door te springen dan door te klimmen.

Koop geen loopwiel voor cavia’s

Hamsters vinden het heerlijk om in een loopwiel te rennen. In het wild legt een hamster kilometers afstand af per dag, dus het is belangrijk dat ze genoeg beweging krijgen. Indien het loopwiel of het looprad groot genoeg is voor een hamster, kan hij er uren in lopen. Een te klein wiel is voor de rug van hamsters gevaarlijk, dus let hier altijd goed op. Dierenspeciaalzaken verkopen lang niet altijd de juiste formaten.
Cavia’s kun je beter helemaal niet in een loopwiel zetten. Hun ruggengraat is hier helemaal niet voor bestemd. Daarnaast is de kans groot dat je cavia er ook helemaal niet veel in zal rennen.

Voeding van hamsters en cavia’s

De voeding van hamsters en cavia’s zijn ook verschillend. Ze eten wel veel dezelfde dingen, maar een hamster heeft veel minder nodig. Meer weten? Bekijk onze voedingsgidsen voor hamsters en voor cavia’s.

Welke huisdier kies jij?

Of je nou voor een hamster of een cavia gaat, het zal zeker een huisdier worden waar je veel plezier aan beleeft. Geef het dier altijd de liefde en verzorging die het nodig heeft.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl