Mag een cavia broccoli eten?

cavia broccoli

Cavia’s zijn geweldige huisdieren. En als jij een cavia in huis hebt, dan wil je hem vast af en toe iets lekkers geven. Groente is doorgaans een goede keuze, maar geldt dat ook voor broccoli? Mag een cavia broccoli eten?

Over de cavia

Een cavia is een knaagdier dat al lange tijd een populair huisdier is. Cavia’s zijn langwerpige dieren met korte poten en kleine oren. Het aangename karakter maakt cavia’s zeer geliefde huisdieren. Wist je dat er verschillende caviarassen zijn? Denk aan de Teddy of de Peruvian Cavia.

Cavia’s zijn echte gezelschapsdieren, waardoor ze niet geschikt zijn om alleen te houden. Buiten dat zijn de beesten niet veeleisend. Ze stinken niet en zijn soms tot op zekere hoogte zindelijk.

Mag een cavia broccoli eten?

Cavia’s mogen broccoli eten. Het is zelfs goed om dit aan cavia’s te geven omdat groente en fruit belangrijke voedingsstoffen bevatten. Broccoli is rijk aan vitamine C wat een essentiële voedingstof is voor een cavia. Vitamine C is nodig, want cavia’s kunnen hun eigen vitamines in het lichaam niet synthetiseren. Daarnaast bevat broccoli ook mineralen, vitamine A, vitamine B-6, vitamine K, en ijzer. Deze dragen ook allemaal bij aan de gezondheid van de cavia.

Wat is er goed aan broccoli?

Broccoli is geschikt als dagelijkse voeding van je cavia. Het is een onderdeel van een gezond dieet, onder andere door de hoeveelheid vitamine C wat broccoli rijk is. Daarnaast slijten de tanden van de cavia’s door het eten van broccoli. Door het eten van broccoli worden gebitsproblemen dus voorkomen.

Lees ook:  Wat is het verschil tussen een hamster en een cavia?

Ondanks de voordelen kan het voeden van broccoli aan cavia’s ook zorgen voor problemen. Omdat broccoli veel fosfor en calcium bevat kan dit schade aanbrengen aan oudere cavia’s. Daarnaast kan broccoli niet aan de lopende band gevoerd worden door aanwezige oxalaten. Deze kunnen samen met fosfor en calcium zorgen voor stenen of slib in de blaas. Wanneer er teveel broccoli gevoerd wordt, is de kans groot dat je cavia gezondheidsproblemen ontwikkelt.

Hoeveel broccoli geef je je cavia?

De hoeveelheid broccoli wat je per dag kan voeren verschilt per situatie. Allereerst kan je iedere dag groente aan je cavia geven. De beste optie is om meerdere keren per dag kleine porties groente, en dus ook broccoli, te voeren. Door gezondheidsrisico’s bij overvoeren van broccoli is het niet verstandig om in één keer grote hoeveelheden aan je cavia te voeren. Mocht je overdag weg zijn, dan kun je de portie broccoli met andere geschikte groenten voeren zodat je cavia altijd wat gezonds te eten heeft.

In alle gevallen dien je de groenten op de juiste manier aan de cavia’s te geven. Je moet er op te letten dat je geen ongewassen, te natte of koude groenten geeft. Zorg dus dat je de broccoli niet geeft als je het net gewassen is. Ook broccoli uit de koelkast kun je beter eerst even laten staan. Laat het even op kamertemperatuur komen, alleen dan is het goed om te laten eten door cavia’s. Als je hier niet op let dan kunnen cavia’s last krijgen van ernstige darmproblemen, wat natuurlijk niet de bedoeling is. Kijk ook altijd goed of er geen schimmel op de broccoli zit.

Lees ook:  Mogen cavia's in bad? Veilig wassen van je cavia

Nog meer voedingstips

Wil je ook nog graag iets anders geven dan alleen broccoli? Er zijn genoeg opties. En in onze complete voedingsgids voor cavia’s kun je precies zien wat een cavia wel en niet mag eten.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl