Mag een cavia paprika eten? Veilig of niet?

cavia paprika

Jij wilt jouw lieve cavia ongetwijfeld iets lekkers geven. Bijvoorbeeld een stukje paprika. Is dit veilig te geven? En is alles even goed? Mogen bijvoorbeeld de pitjes of de stam? Kies je voor groene, rode of gele paprika’s? Hoe zit het?

Over de cavia

Knaagdieren zijn in Nederland geliefde huisdieren. Van alle knaagdieren is de cavia een van de meeste populaire. Hij is zo geliefd omdat je maar weinig ruimte nodig hebt om hem te huisvesten, omdat je eenvoudig kunt verzorgen en omdat hij veel gezelligheid geeft. Er zijn veel verschillende soorten cavia’s. Denk aan kortharige en langharige cavia’s.

Mag een cavia paprika eten?

Paprika’s zijn heel geschikt om aan je cavia te geven. Veel cavia’s zijn er dol op! In principe zijn alle kleuren paprika’s (rood, geel en groen) geschikt. Wel is het zo dat rode paprika iets meer voedingsstoffen bevatten dan gele paprika’s en gele paprika’s weer iets meer voedingsstoffen dan groene. Rode paprika’s zijn dus nét iets gezonder dan groene paprika’s. Maar het verschil is zo klein, dat je met een gerust hart alle kleuren paprika’s kunt geven. Geef in het begin kleine beetjes paprika en bouw dit langzaam op om je cavia te laten wennen. Op die manier kun je voorkomen dat er bijvoorbeeld diarree optreedt.

Wat is er goed aan paprika?

Paprika’s bevatten veel goede voedingsstoffen voor je cavia. Zo bevat een paprika relatief veel vezels en diverse soorten vitamines zoals vitamine A, B6, C, K en E. Vooral vitamine C is erg belangrijk voor cavia’s. Deze vitamine kunnen cavia’s zelf niet aanmaken en dus moeten ze die binnenkrijgen via de voeding. Ook krijgt je cavia de mineralen kalium en mangaan binnen door het eten van paprika.

Lees ook:  Mag een cavia peer eten?

Hoeveel geef je je cavia?

Er is geen harde grens aan de maximale hoeveelheid paprika die je je cavia mag geven. Wel is het advies om niet dagelijks paprika te voeren aan je cavia. Voor cavia’s is het namelijk belangrijk om heel gevarieerd te eten. Geef je cavia dus elke dag andere groentes. Het is ook een aanrader om je cavia elke dag een mix van verschillende groentes te geven.

Mag puntpaprika?

Puntpaprika is ook veilig te eten voor jouw cavia. Het is vergelijkbaar met de normale paprika.

Mag een cavia bewerkte paprika?

Je kunt tegenwoordig in de supermarkt ook bewerkte paprika vinden, bijvoorbeeld gegrilde paprika’s in een pot. Deze zijn echter niet geschikt voor je cavia. Bied cavia’s alleen rauwe paprika’s aan.

Welke delen van de paprika zijn geschikt?

Het gekleurde deel van een paprika mag je uiteraard geven, daar zitten de meeste voedingsstoffen in! Ook de pitjes binnenin de paprika mag je eventueel geven. Daar zitten niet heel veel voedingsstoffen in, maar ze zijn ook niet slecht voor je cavia. Het is nadrukkelijk niet de bedoeling om de groene steel van de paprika te voeren. De steel is een stuk van de paprikaplant en deze kan giftig zijn. Paprikaplanten horen namelijk bij de nachtschadefamilie. Planten uit deze familie bevatten de stof solanine. Solanine is schadelijk voor veel dieren en dus ook voor cavia’s. Tip: laat je cavia dus ook niet in de buurt van paprikaplanten komen.

Meer voedingstips

Wil jij weten wat je cavia precies mag eten? Bekijk dan onze complete voedingsgids voor cavia’s. Je ontdekt dan precies wat je cavia wel en niet mag eten.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl