Peruvian Cavia – verzorging, voeding en verblijf

peruvian cavia

De Peruvian Cavia is een cavia die vooral bekend staat om zijn lange haren. Niet voor niets wordt deze cavia vaak ook langhaarcavia genoemd. Deze cavia is geschikt voor mensen die al eerder cavia’s hebben gehad. Voor beginners ook zeer geschikt, maar dan moet je je wel eerst een beetje inlezen. De Peruvian Cavia is namelijk net iets moeilijker om te verzorgen dan de normale cavia. Waar moet je zoal op letten?

Over De Peruvian Cavia

De Peruvian Cavia is een bijzondere cavia, die direct opvalt vanwege zijn lange vacht. Hij heeft eigenlijk een pony, die soms wel 30 centimeter lang kan worden. Het is een zeer nieuwsgierige cavia. Eentje die dus graag op onderzoek uitgaat. Hij is ook een stuk dapperder dan de meeste andere caviarassen. Hij komt voor in verschillende kleuren, namelijk zwart, rood, wit roodoog, wit donkeroog, driekleur, schildpad, zwartbond en roodbont. De meeste cavia’s worden maximaal acht jaar, maar de Peruvian Cavia kan maar liefst twaalf tot veertien jaar oud worden.

Vachtverzorging

Om de vacht van de Peruvian Cavia zo mooi mogelijk te houden, moet je hem regelmatig kammen. De haren kunnen wat snel gaan klitten, en dat geldt ook voor bijvoorbeeld de haren op de buik van deze cavia. Deze cavia moet ook regelmatig worden gewassen.

Lees ook: Mogen cavia’s in bad?

Wanneer je dit diertje niet goed verzorgd, is de kans aanwezig dat vliegen eieren gaan leggen in de vacht, en dit kan fatale gevolgen hebben. Wil je niet dagelijks borstelen of je cavia regelmatig wassen? Kies dan voor een ander ras, zoals de Teddy.

Lees ook:  Mag een cavia courgette eten? Voeding voor jouw knaagdier

De kooi en het verblijf

Kies voor een kooi die groot genoeg is en houd de Peruvian Cavia bij voorkeur niet alleen. Cavia’s zijn gezelschapsdieren en vinden het dan ook fijner om samen met iemand anders te zijn. Dit geldt ook voor de Peruvian Cavia. De kooi moet in dat geval tenminste 100×50 centimeter zijn. Zet de kooi op een plek neer waar veel rust is. Dus niet vlakbij de televisie of rennende kinderen. Dit betekent echter niet dat je de cavia geen aandacht moet geven. Je moet er juist regelmatig naartoe, om ze te knuffelen. Maar ze hebben ook veel behoefte aan rust. Geef ze die rust daarom ook.

Bodembedekker voor de Peruvian Cavia

Voor de meeste cavia’s is hooi een prima bodembedekker, omdat ze dit ook lekker kunnen knabbelen. Voor de Peruvian Cavia is hooi een minder geschikte bodembedekker. Je kunt beter kiezen voor bijvoorbeeld Aspen bodembedekkers. Ook van oude kranten kun je wel een bodembedekker maken, maar houd er rekening mee dat je cavia hier niet te veel van eet.

Beweging en ontdekken

De Peruvian cavia gaat graag op ontdekkingstocht en heeft veel beweging nodig. Laat je cavia dan ook regelmatig uit het hok, zodat hij lekker in beweging kan komen. Maak je huis dan wel caviaproof. Eventueel kun je hem los laten op een plek waar hij niet makkelijk iets kapot kan knagen, of ergens achter kan kruipen. Maak het bij voorkeur interessant, zodat er veel te ontdekken valt.

Lees ook:  Mag een cavia pompoen eten?

Wat eet een Peruvian Cavia?

Er is speciaal caviavoer verkrijgbaar, dat je gewoon aan je Peruvian Cavia kunt geven. Aanvullend kun je nog groente en fruit geven als lekkere snacks tussendoor. Zorg er wel voor dat de darmen van je cavia even kunnen wennen aan groente en fruit. Bouw dit dus rustig up, zodat ze geen last van diarree krijgen.

Waar koop je Peruvian Cavia’s?

Peruvian Cavia’s kun je kopen bij fokkers, en soms ook bij dierenspeciaalzaken. Koop je je huisdier via iemand, bijvoorbeeld via Marktplaats of Facebook marketplace? Kijk dan heel goed of de knaagdieren wel de juiste verzorging hebben gehad. Je wilt geen huisdier hebben dat niet de juiste verzorging heeft gehad.

Conclusie

De Peruvian Cavia is een ontzettend leuk huisdier. Met deze cavia heb je een diertje dat er bijzonder uitziet en tegelijkertijd krijg je veel liefde. Je hoeft je geen moment te vervelen.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl