Wat zijn de nadelen van een Franse Bulldog?

franse bulldog nadelen

Een Franse Bulldog herken je meteen aan zijn platte snuit en opvallende ronde kop met recht opstaande oortjes. Het is de clown van de kennel en daarom worden veel mensen meteen verliefd op deze charmante en grappige hond. Toch kan het zijn dat deze hond niet bij je past. Bijvoorbeeld omdat hij best koppig kan zijn. Of omdat je op zoek bent naar een hond waar je de hele dag mee kan sporten. Lees je altijd goed in voordat je overgaat tot de aanschaf van een Franse Bulldog. Wat zijn de nadelen van dit fantastische hondenras?

Over de Franse Bulldog

De Franse Bulldog noemen we ook wel Frenchie. De Franse Bulldog komt inderdaad uit Frankrijk. Oorspronkelijk is hij een afstammeling van bulldogs in Engeland, zo denken sommige mensen. Onder de kantmaker waren bulldogs erg populair. Ze zorgden ervoor dat de ratten weg bleven. Daarna werden ze meegenomen naar Frankrijk en samen gekruist. Op die manier ontstond aan het einde van 1800 de Franse Bulldog. Hij is erg lief, grappig en veel mensen vallen voor zijn karakter. Toch heeft de Franse Bulldog ook wat nadelen, die vooral te maken hebben met zijn gezondheid.

Weinig energie

Niet alles aan de Frenchie is even geweldig. Bijvoorbeeld zijn energie. Als je er een paar keer per dag mee wilt wandelen, is de Franse Bulldog de hond voor jou. Hij vindt twee tot drie keer per dag een wandelingetje van tien minuten maken prima. Maar meer bewegen en hard rennen is niets voor hem. Dat komt niet doordat hij lui is, maar doordat hij het best moeilijk heeft met ademen door zijn platte snuit. Toch is een dagelijkse wandeling wel echt nodig, want hij heeft een voorliefde voor lekker eten en komt dan snel aan.

Lees ook:  Kan een Franse Bulldog goed met katten overweg?

Frenchies zijn koppig!

Probeer je je Frenchie iets te leren? Dan moet je stevig in je schoenen staan en je niet van de wijs laten brengen. Een Franse Bulldog is gemakkelijk te trainen, als de oefeningen leuk blijven om te doen. Deze rashond is erg speels en vindt het weliswaar leuk om nieuwe dingen te leren, maar hij is ook een vrije geest. Als hij geen zin heeft om iets te doen, dan doet hij het niet. Want hij is namelijk erg koppig. Dit is wel weg te trainen door hem veel aandacht en liefde te geven.

Frenchies zijn namelijk heel aanhankelijke honden. Ze doen er alles aan om bij je te kunnen zijn. Daarom heeft de Franse Bulldog veel gezelschap nodig. Heb je niet de behoefte aan een hond die de hele dag aan je hangt of niet goed alleen kan zijn, dan is deze hond niet het juiste ras voor jou.

Luchtwegproblemen bij Franse Bulldogs

Het zal je verbazen hoe Frenchies ademhalen. Aan de buitenkant is al te zien dat dit lastig zal gaan door zijn platte snuit. Dit is dan ook precies de reden dat Franse Bulldogs veel geluiden maken die met hun luchtwegen te maken hebben. Als ze slapen, kunnen ze behoorlijk snurken! Ook snuiven en grommen hoort erbij. Toch is het niet goed om die geluiden te negeren. Het kan er namelijk op wijzen dat je hondje last heeft van zijn luchtwegen. Dat is niet alleen vervelend voor de hond, maar ook gevaarlijk. Kies daarom niet zomaar voor een puppy, maar zoek een fokker die bekend is met betere luchtwegen en die zorg draagt voor zo min mogelijk ademhalingsproblemen. Vermijd fokkers die zeggen dat ‘het erbij hoort en een Franse Bulldog zo is gebouwd.’

Lees ook:  Wat is het verschil tussen een Franse Bulldog en een Engelse Bulldog?

Erfelijke ziekten

De Franse Bulldog heeft door zijn korte snuit last van zijn ademhaling. De bouw van zijn gezicht wijkt in vergelijking met andere honden behoorlijk af. Dit is dan ook de reden dat zijn neusgaten, gehemelte en luchtpijp er heel anders uitzien. Niet gek dat hij het snel benauwd heeft en veel snurkt. Juist om deze reden is het belangrijk om niet te actief met de hond bezig te gaan en zeker op warme dagen hem vroeg uit te laten, want ademen is op een warme dag heel erg lastig!

Maar hij heeft ook nog andere kwaaltjes. Bijna alle Frenchies beginnen vroeg of laat met krabben en bijten van hun vacht. Dat komt doordat ze heel vatbaar zijn voor allergieën en vaak last hebben van hun huid. Ze kunnen slecht tegen huisstofmijt en ook pollen van grassen en bomen zijn niet voor deze hond weggelegd. Let ook behoorlijk op de voeding, want daar kan hij allergisch voor zijn. Je zult het al snel merken doordat hij steeds begint te krabben, bijten en likken. Uiteindelijk ontstaat er dan een wond.

Ten slotte heeft dit ras veel last van zijn rug. Dat komt vooral door de bouw van de ruggenwervels. Een hernia komt bij een Frenchie heel vaak voor. Daardoor kunnen ze last krijgen van verlammingen of van hun zenuwen. Het beste leer je je hond daarom af om trap te lopen of te springen. Achter een bal aan rennen is voor de Franse Bulldog een slecht idee vanwege zijn rugproblemen.

Lees ook:  Wat is het verschil tussen een Franse Bulldog en een Amerikaanse Bulldog?

Franse Bulldogs worden vaak illegaal verhandeld

Franse Bulldogs zijn erg aanhankelijk, lief en schattig. Het is daarom niet erg als je er na een keertje met een geknuffeld te hebben er helemaal verliefd op wordt. Dat gebeurt heel veel baasjes van deze charmante hondjes. Wel is het belangrijk dat je oplet waar je je nieuwe beste vriend vandaan haalt. Want er is veel vraag naar en dat leidt uiteindelijk tot broodfok. Kies daarom niet voor verkopers die je niet kunnen vertellen hoe de hond precies gefokt is.

Bij een goede fokker is de moederhond altijd aanwezig. Controleer ook de gezondheid van de moederhond. Kijk of de pup al zijn entingen heeft gehad en bekijk of er geen heupdysplasie en andere problemen voorkomen binnen de stam. Ga het liefst naar een erkende fokker of ervaren kennel. Deze dient ervaring te hebben met fokken met betere luchtwegen, anders snakt je Frenchie straks voortdurend naar adem. Honden uit de illegale hondenhandel worden nooit oud. Ze kunnen last krijgen van gevaarlijke ernstige ziektes. Voorkom verdriet en doe van tevoren onderzoek.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl