Mag een hamster Andijvie eten?

hamster andijvie

koken en hebt bijvoorbeeld wat afval van andijvie, en je weet niet precies of hij het nu wel of niet mag hebben. Je wilt tenslotte niet dat hij ziek wordt of andere problemen krijgt. Mag een hamster andijvie eten? Is het veilig?

Over de hamster

Een hamster in huis is een gezellige aanvulling op een gezin. Ze zijn blij met een mooi hok waarin ze plekjes hebben om zich te verstoppen met lekker wat hooi om een nestje te kunnen bouwen om in te slapen. Het zijn lieve, sociale diertjes. Ze zijn makkelijk in onderhoud en ze zijn al blij met iedere dag wat aandacht, verzorging en liefde. Er zijn verschillende soorten hamsters. Zo heb je naast “gewone” hamsters ook Russische dwerghamsters, Campbelli dwerghamsters, Roborovaski dwerghamsters en Chinese dwerghamsters. Afhankelijk van de grootte van je hamster, moet je de hoeveelheid voedsel afstemmen.

Mag een hamster andijvie eten?

Een hamster mag andijvie eten! Let er wel op dat je niet te veel geeft en geef nooit gekookte of gebakken andijvie. Controleer ook altijd of er geen schimmel op zit. Dat is namelijk niet goed voor je hamster.

Wat zit er in andijvie?

Andijvie zit vol met vitamine A en C en bevat veel mineralen. Vitamine A is goed voor de ogen en tanden van je kleine vriendje. Vitamine C is goed om weerbaar te zijn tegen ziekten. Mineralen zijn belangrijke voedingsstoffen. Ze zijn nodig om mens en dier goed te laten functioneren. Ze reguleren enzymen en hormonen en ze zijn belangrijk omdat mineralen niet door mens of dier zelf aangemaakt kunnen worden. Die moeten mens en dier dus door de voeding binnen krijgen. Dus andijvie is goed voor je hamster! Als je hamster nog nooit verse bladgroente heeft gegeten, moet je wel oppassen met de hoeveelheid die je hem geeft. Begin voorzichtig met niet al te veel andijvie, gewoon een half blad van de krop andijvie bijvoorbeeld. Als je hamster een paar uur daarna diarree krijgt, moet je oppassen en de volgende keer minder geven. Zorg er wel voor dat je hamster altijd vers water tot z’n beschikking heeft, dat is heel belangrijk voor een gezonde hamster.

Lees ook:  Mag een hamster courgette eten?

Hoeveel andijvie mag een hamster eten?

Je mag een jonge hamster een kwart blad andijvie voeren per keer. Dat is goed voor je hamster. Vers voer heeft veel vitaminen. Gaat het niet goed, dan moet je oppassen met de hoeveelheid en de volgende keer wat minder geven. Soms krijgen hamsters diarree als ze bepaald voedsel niet gewend zijn. Bij diarree moet je hamster extra veel water kunnen drinken. Dus je moet voorzichtig beginnen met een klein stukje andijvie en iedere dag ietsje meer. Zorg wel voor veel afwisseling en geef hem niet alleen maar andijvie. Ze houden erg van allerlei soorten groeten en fruit. Geef je hamster nooit ineens een hele stronk andijvie. Hij zal het niet eens op kunnen en dan blijft er een vies stuk andijvie in het hok liggen dat beschimmeld kan raken.

Wat kun je verder geven?

In de natuur eten hamsters grassen, bessen, kleine insecten, wortels en wat ze aan fruit kunnen vinden. Wat wel belangrijk is om te onthouden: Je hamster is een knaagdier, en hij wil graag knagen. Dat houdt z’n tanden in orde. Tanden zijn belangrijk voor een knaagdier, zog dus dat hij altijd iets hards heeft om op te knagen. Harde winterwortels zijn bijvoorbeeld altijd goed. Planten die wij als onkruid bestempelen lusten ze vaak ook, zoals paardenbloemen en het blad van paardenbloemen. Die vind je bijna overal n de zomer.

Wil je weten wat je precies moet geven aan jouw hamster? Bekijk dan onze voedingsgids voor hamsters.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl