Mag een hamster kaas eten? Tips voor jouw knaagdier

Wil jij jouw pluizige hamster kaas geven? Dan moet je wel bedenken of je dit überhaupt wel mag doen. We weten dat muizen graag kaas eten, maar hoe zit dat met de hamster? Mag een hamster kaas eten of is het giftig voor hem?

Over hamsters

Hamsters zijn knaagdieren die we vooral zien als lieve, schattige knuffeldiertjes. Ze zijn vooral in de avonden en ochtenden actief. Overdag slapen ze veel. Er zijn twee soorten hamsters die vooral als huisdieren worden gehouden: de Goudhamster en de Dwerghamster.

Kaas

Kaas is in Nederland ontzettend populair. Veel Nederlanders Kaas is gemaakt van melk en bevat daardoor veel eiwitten. Het kan om koeienmelk gaan of om bijvoorbeeld geitenmelk. Zelfs van schapenmelk kan kaas worden gemaakt, al zie je dat minder snel. Er zit vooral veel calcium in kaas, wat goed is voor de botten van je hamster. Ook zit er vet in en worden er soms extra kruiden aan toegevoegd, zoals basilicum, venkel of komijnzaad.

Mag een hamster kaas eten?

Een hamster mag kaas eten. Sterker nog; de kans is groot dat je hamster er dol op is. Toch is het wel belangrijk om te bedenken dat kaas niet altijd de beste keuze is. Het is vet en zout en daardoor niet altijd even goed voor je hamster. Je hamster heeft absoluut proteïne nodig, en dit zit ook in kaas, maar als je te veel geeft, dan zal je hamster al snel last hebben van overgewicht, met alle gevolgen van dien. Het eetpatroon van hamster bestaat vooral uit zaadjes, brokjes, groente en fruit. In het wild zouden ze zelfs wormpjes kunnen eten.

Lees ook:  Mag een hamster komkommer eten? Giftig of veilig?

Lees ook: Wat mag een hamster eten? Een complete voedingsgids

Hoeveel kaas geef je je hamster?

Het is niet verstandig om dagelijks kaas aan je hamster geven. Geef hem slechts een paar keer iets en dan ook echt maar een paar hele kleine stukjes. Je hamster is klein en kan daardoor niet veel hebben. Iets dat voor jou niet als een groot stuk lijkt, is het misschien wel voor je hamster. Zorg dat de stukjes kaas niet groter zijn dan een rozijn en geef er echt maar een paar. Doe dit maximaal twee keer per week.

Welke soorten kaas?

Je kunt je hamster beter geen vette kazen of schimmelkazen geven. Kaas zoals brie bevat nog veel meer calorieën en is daardoor absoluut niet goed voor je hamster. Als je toch iets wilt geven, houd het dan bij een kaas van 10+, 20+ of 30+. Alles erboven is sowieso veel te zwaar. Jonge kaas is vaak een goede optie. En geef dus zeker niet te veel aan je knaagdier.

Overgewicht bij je knaagdier

Als je hamster te veel kaas eet, is de kans heel groot dat hij te zwaar wordt. Overgewicht bij hamsters is al snel een probleem, omdat mensen de hoeveelheden van het eten al snel overschatten. Wat voor ons een klein stukje kaas is, is voor een hamster een enorme hoeveelheid. Overgewicht van een hamster kent allerlei risico’s. Zo vergroot het de kans op bloed- en vaatziekten en kan je hamster zelfs vroegtijdig overlijden.

Andere gevaren

Andere risico’s die je hamster loopt als hij te veel kaas krijgt, is dat hij last krijgt van verstoppingen en een verhoogd cholesterol krijgt. Dit komt omdat er weinig vezels en juist veel vet in de kaas zit.

Lees ook:  Mag een hamster framboos eten?

Alternatief van kaas

In plaats van kaas kun je ook een klein stukje van een gekookt ei geven. Dit is eveneens een bron van proteïne, maar het is bevat minder andere gevaarlijke stoffen. Ook zijn er natuurlijk speciale hamstersnoepjes die bij de dierenwinkel te koop zijn. Deze zijn veilig te eten voor jouw hamster. Ook lekker is natuurlijk om je hamster een stukje sla geven.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl