Mag een hamster bramen eten?

hamster braam

Heb jij wat bramen? Bijvoorbeeld geplukt tijdens een wandeling onderweg, of gewoon gekocht in de supermarkt? Dan vraag je je misschien wel af of hamsters mee mogen eten. Hoe zit dit? Mag een hamster bramen eten?

Over de hamster

Er zijn verschillende soorten hamsters. Denk aan de Dwerghamster en de Goudhamster. Deze schattige knaagdieren vullen hun wangzakken met eten, om het later op te eten. Dit wordt ook wel hamsteren genoemd. Voor hamsters is er speciaal hamstervoer te koop. Dit kun je goed geven aan jouw knaagdier. En je kunt natuurlijk ook regelmatig iets extra’s geven aan je hamster, zoals fruit of groente.

Mag een hamster braam eten?

Hamsters mogen bramen eten. Bramen zitten vol goede vitamines en antioxidanten. Let er wel op dat je niet te veel geeft. Braam zit namelijk vol met suiker en wanneer je hamster er te veel van binnenkrijgt, kan het zijn dat hij er niet goed op reageert. Het is overigens wel mogelijk dat jouw hamster de bramen niet lekker vindt. Alle hamsters hebben allemaal hun eigen smaak.

Wat is het gevaar van bramen?

Wanneer je te veel braam geeft aan je hamster, krijgt hij te veel suiker binnen. Zijn darmen kunnen hierdoor van slag raken. Houd dus altijd de ontlasting in de gaten van je hamster wanneer je braam aan hem geeft. Is er diarree? Stop dan meteen met het geven. Let ook heel goed op: hamsters bewaren vaak hun eten voor later. Braam kan snel beschimmeld raken. Als er schimmel op de braam zit, moet je het uit zijn kooi halen.

Lees ook:  Waarom is een hamster verboden in Australië?

Hoeveel voeren?

Geef een volwassen hamster niet meer dan 1 grote braam per week. Onthoud dat hamsters klein zijn en dus helemaal niet zo veel kunnen eten. Maar: geef niet meteen een hele braam als je hamster nog nooit bramen heeft gegeten. De darmen van je hamster moeten er eerst goed aan wennen. Geef daarom eerst zo weinig dat het slechts een paar kleine hapjes voor je hamster zijn. En kijk hoe hij reageert. Wacht minstens twaalf uur om zeker te weten of het goed gaat. Maak de braam ook altijd eerst goed schoon, voordat je het aan je hamster geeft.

Kies altijd voor vers

Geef je hamster altijd verse bramen. Bevroren fruit kan extra toegevoegde suikers bevatten. Dit geldt ook voor gedroogde bramen. Dit risico wil je niet nemen, omdat dit niet goed is voor jouw hamster. Geef hem ook geen jam. Hier zit zeker toegevoegde suiker in. Het is niet goed voor je hamster.

Wissel af met ander eten

Ga nou niet elke week alleen maar braam geven. Het is goed om af te wisselen met andere snacks. Inspiratie nodig? Onze uitgebreide voedingsgids voor hamsters laat precies zien wat een hamster wel of niet mag eten.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl