Mag een hamster avocado eten? Giftig of gezond?

hamster avocado

Avocado is voor mensen een echte powerfood. Het is gezond en wordt steeds populairder. Maar is de vrucht ook geschikt voor hamsters? Mag een hamster avocado eten? Past het in een gezond dieet of is het giftig?

Over de hamster

Hamsters zijn kleine, leuke knaagdieren die vaak als huisdier worden gehouden. Er zijn verschillende soorten hamsters, zoals de Goudhamster en de Dwerghamster. Hamsters leven vooral ‘s avonds en ‘s nachts. Ze zijn ontzettend schattig en het zijn ideale huisdieren voor beginners. En natuurlijk geef jij je hamster het allerbeste en wil je een gebalanceerd dieet. Wat hoort daar dan bij? Avocado?

Over avocado

Avocado is een vrucht en geen groente, zoals vaak wel wordt gedacht. Voor mensen heeft het zeer positieve effecten. Zo zijn ze goed voor onze huid, onze hersenen en bevatten ze veel goede vitaminen en mineralen. Avocado wordt gebruikt in salades, in Zuid-Amerikaanse gerechten en natuurlijk in guacamole.

Mag een hamster avocado eten?

Als je een stuk avocado over hebt, en niet zelf wil eten, kun je het beter niet aan je hamster geven. Je knaagdier zal het waarschijnlijk wel eten en het is ook niet giftig, maar toch is het af te raden om avocado aan je hamster te geven. Je hamster haalt er overigens ook niet dezelfde gezondheidsvoordelen uit als jij dat doet.

Mag een hamster guacamole eten?

Avocado wordt afgeraden en dat betekent automatisch dat je ook beter geen guacamole aan je hamster kunt voeren. Als je toch iets wil geven, dan moet de guacamole zelfgemaakt zijn en geen andere ingrediënten bevatten. Geef niet meer dan een heel klein beetje van een theelepeltje. Zorg dat je altijd in de buurt blijft als je iets geeft.

Lees ook:  Mag een hamster courgette eten?

Waarom is avocado slecht voor hamsters?

Een hamsterlijf is heel anders dan dat van een mens. Hij heeft bijvoorbeeld een heel ander verteersysteem dan de mens en kan daardoor lang niet al het eten verdragen. Fruit zorgt er bijvoorbeeld al snel voor dat je hamster last krijgt van zijn darmen. Er ontstaan dan problemen zoals diarree en overgeven. Uitdroging is daar dan weer een gevolg van. Ook is een avocado erg calorierijk en eet je hamster er gemakkelijk te veel. Overgewicht is een serieus veelvoorkomend probleem bij hamsters en mag niet worden genegeerd.

De textuur

Een hamster mag geen avocado eten vanwege de gezondheidsproblemen, maar er zijn nog meer problemen met avocado’s. Een klein stukje avocado is plakkerig en blijft daardoor gemakkelijk in de wangzak van je hamster zitten. Daar kan het gaan rotten. Het gevolg? Vervelende abcessen die moeilijk te behandelen zijn en die je waarschijnlijk ook pas te laat opmerkt. Het stuk avocado kan ook blijven plakken aan het gehemelte of in de keel van je hamster.

Andere snacks

Avocado is niet giftig voor je hamster, maar er zijn voldoende andere snacks die wel veilig zijn voor jouw huisdier. Bekijk bijvoorbeeld de complete voedingsgids om een lekkere én gezonde snack te vinden voor jouw hamster.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl