Mag een hamster broccoli eten?

hamster broccoli

Groente hoort in een gezond voedingspatroon. En dat geldt ook voor hamsters. Zij hebben goede vitamines en mineralen nodig. Maar ze mogen niet alles zomaar eten. Hoe zit dit met broccoli? Mag een hamster broccoli eten?

Over de hamster

De hamster is een geliefd huisdier. De knaagdiertjes zien er schattig en hebben over het algemeen een vriendelijk, aaibaar karakter. Ook zijn ze relatief makkelijk te onderhouden, hoewel het natuurlijk wel belangrijk is dat je je hamster goed verzorgd. En daar hoort ook de juiste voeding bij!

Mag een hamster broccoli eten?

Hamsters kunnen broccoli eten. Sterker nog, het is zelfs aan te raden om je hamster af en toe wat broccoli als snack te geven. In broccoli zitten namelijk veel goede voedingsstoffen die kunnen bijdragen aan de gezondheid van je hamster. En de meeste hamsters vinden broccoli ook nog eens erg lekker. Hamsters kunnen zowel de stam, als de roosjes van de broccoli eten.

Let er hierbij wel op dat de broccoli goed is schoongemaakt en dat er geen zout of suiker aan is toegevoegd. Verder is het erg belangrijk om de broccoli goed in kleine stukjes te snijden. Als er nog een groot of hard stukje in het eten zit, kan de hamster namelijk stikken. En dat kan erg gevaarlijk zijn, omdat hamsters niet uit zichzelf kunnen overgeven.

Wat is er goed aan broccoli?

Omdat er zoveel verschillende voedingsstoffen in broccoli zitten, staat het bekend als een erg gezonde groente. Voor mensen, maar dus ook voor hamsters. In broccoli zitten onder andere de volgende stoffen:

  • Calcium (kalk). Dit helpt de tanden en botten van je hamster gezond te houden.
  • Kalium. Deze mineraal draagt bij aan een gezonde bloeddruk van je hamster.
  • Antioxidanten. Deze kunnen het lichaam helpen beschermen tegen de effecten van ouderdom.
  • Vitamine C. Deze vitamine is goed voor het immuunsysteem van je hamster.
  • Vezels. Deze dragen bij aan de goede vertering van voedsel.
Lees ook:  Mag een hamster kiwi eten? En de schil?

Kortom: genoeg redenen om af en toe wat broccoli aan je hamster te geven (en er zelf ook wat van te eten).

Hoeveel geef je je hamster?

De hoeveelheid broccoli die je aan je hamster kunt geven, hangt af van de soort hamster die je in huis hebt. Russische dwerghamsters zijn bijvoorbeeld een stuk kleiner van formaat dan Syrische hamsters, en hebben dus ook minder eten nodig. Als je een Syrische hamster hebt, dan kun je deze prima een theelepel broccoli geven. Let er hierbij wel op dat je dit niet iedere dag doet, mik op zo’n twee tot vier keer per week. Zo voorkom je dat je hamster gedurende de week toch nog teveel broccoli binnen krijgt. Als je een dwerghamster hebt, kun je beter wat minder geven. Ga dan uit van ongeveer een halve theelepel per keer.

Het is altijd verstandig om langzaam op te bouwen als je nieuw voedsel aan je hamster introduceert. Kijk eerst of je hamster het eten lekker vindt. Als hij inderdaad alles op eet, kun je gaan kijken hoe hij erop reageert. Als je hamster diarree krijgt, of een gezwollen buikje heeft, dan kun je beter stoppen met dit voedsel. Maar als alles goed gaat, dan kan het eten een vaste plek op het menu krijgen!

Mag een hamster gekookte broccoli?

Je mag je hamster zowel rauwe als gekookte broccoli voeren. Let er wel op dat rauwe broccoli nog schadelijke bestrijdingsmiddelen kan bevatten, daarom is het extra belangrijk om deze broccoli goed te wassen voordat je het aan je hamster geeft. Als je echt geen risico wilt lopen, kun je de broccoli beter koken en weer even af laten koelen. Gekookte broccoli bevat wel weer iets meer vocht dan rauwe broccoli, dus zorg dat je de aanbevolen hoeveelheid hierbij niet overschrijdt. Een teveel aan vocht kan namelijk ook slecht zijn voor je hamster. Zorg er verder voor dat er geen kruiden aan de broccoli zijn toegevoegd en dat je de gekookte broccoli op tijd weer opruimt als je hamster er niet van eet. Zo voorkom je dat de broccoli gaat schimmelen.

Lees ook:  Mag een hamster framboos eten?

Andere goede voeding

Wil jij precies weten wat een hamster mag eten en wat niet? We hebben een zeer complete voedingsgids voor hamsters gemaakt. Zo komt jouw knaagdier niets meer tekort.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl