Mag een hamster mango eten?

hamster mango

Tijd om je hamster iets lekkers te geven. Want dat verdient jouw lieve knaagdier? Mag je bijvoorbeeld een stukje mango geven of kun je dit beter laten?

Over de hamster

Nederlanders houden van huisdieren. Daarmee bedoelen we niet alleen een hond of een kat, ook knaagdieren, zoals hamsters, zijn bijzonder populair. Daar is een goede verklaring voor. Afgezien van de hoge aaibaarheidsfactor, zijn er verschillende soorten hamsters. In totaal kunnen we vijf verschillende soorten onderscheiden: Campbelli dwerghamsters, Chinese dwerghamsters , Syrische hamsters , Roborovski dwerghamsters en Russische dwerghamsters. Elke soort heeft zijn eigen, unieke eigenschappen wat het houden van hamsters zo interessant maakt. Zo houdt de Syrische hamster, ook wel bekend als de goudhamster van knuffelen, heeft de Russische dwerghamster bijzonder kleine pootjes en is de Campbelli dwerghamster behalve erg klein, ook bijzonder energiek.

Mag een hamster mango eten?


Veel hamster voeden zich graag met tal van verschillende producten. Dat is op zich logisch, het zijn namelijk omnivoren en kunnen zich dus voeden met zowel dierlijke als plantaardige producten. Bij het voeden van je hamster moet je er dus voor zorgen dat de voeding lekker gevarieerd is. Je kan ze dus ook fruit voeren, daar zijn ze juist gek op. Het betekent niet dat het altijd goed is voor ze. Fruitsoorten zoals mango bevatten namelijk veel suikers waardoor je het risico kan lopen dat je hamster diabetes gaat ontwikkelen. Naast de suikers bevat mango ook een specifiek enzym waar de meeste hamsters gevoelig voor zijn. Wil je jouw hamster af en toe toch verwennen met stukjes mango, zorg er dan voor dat het diertje er niet teveel van eet. Zorg er in elk geval voor dat de voeding voor je hamster niet meer dan 10% mango bevat.

Lees ook:  Mag een hamster kaas eten? Tips voor jouw knaagdier

De voordelen van mango voor de hamster

Net als voor mensen zijn mango’s ook gezond voor hamsters. Ze bevatten een flinke hoeveelheid vitamine C en mineralen die het immuunsysteem van een hamster ondersteuning bieden. Mango bevat ook veel vezels, deze helpen het spijsverteringsstelsel van je hamster gezond te houden en voorkomen op die manier kleine kwaaltjes zoals diarree.
Naast de bovenstaande eigenschappen heeft mango ook een goede invloed op het cholesterolgehalte van de hamster. Net als bij mensen kan het cholesterol juist problemen opleveren naar mate men ouder wordt. Bij de hamster is dit ook het geval. Kortom mango is een prima aanvulling op het dieet van de hamster.

Hoe veel voeding geef je de hamster?

Zoals je zal weten is het van belang dat jouw hamster gevarieerde voeding krijgt. Natuurlijk mag je jouw hamster wel van tijd tot tijd verwennen, maar zorg er dan voor dat het lekker gezond is. Wat betreft het geven van mango aan je hamster, probeer dit te beperken tot zo’n 10% van de reguliere voeding. Vanwege de aanwezige suikers is het onverstandig als mango een veel groter onderdeel van de voeding is. Afhankelijk van het soort hamster, zal deze maximaal 20 gram voeding per dag eten. Een Syrische hamster zal bijvoorbeeld genoeg hebben aan 10-20 gram eten per dag. Een dwerghamster redt het daarentegen makkelijk met 5-10 gram per dag eet. De hoeveelheid mango die je mag geven is dus minimaal.

Andere lekkere tussendoortjes

Afwisseling is dus belangrijk. Geef bijvoorbeeld ook eens een stukje peer, appel of een framboos aan je hamster. Wil je nog meer tips voor een gezond voedingspatroon voor jouw hamster? Bekijk dan onze voedingsgids voor hamsters. Zo weet je van bijna 200 verschillende soorten voeding of jouw hamster het wel of niet mag eten.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl