Mag een hamster banaan eten? Dieet en voedingsadvies

hamster banaan

Je wilt graag iets lekkers geven aan jouw pluizige hamster. Bijvoorbeeld een stukje banaan. Maar is dat wel veilig? Mag een hamster banaan?

Over de hamster

Hamsters zijn knaagdieren en echte familiedieren. Het zijn gezellige beestjes, waar je prima mee kunt knuffelen. Er zijn verschillende soorten hamsters, waarvan de bekendste de Goudhamster en de Dwerghamster zijn. De huisdieren worden vooral in de avond actief. Overdag slapen ze vooral veel. Opvallend aan de hamster is dat ze eten bewaren in hun wangzakken, om het later op te eten. Hier komt de term hamsteren dan ook vandaan. Het eetpatroon van een hamster is doorgaans erg divers. Hamstervoeding bevat alles wat een hamster nodig heeft in een gezond dieet, maar soms wil je natuurlijk ook wel iets extra’s geven.

Over bananen

Bananen zijn populaire vruchten, die bijvoorbeeld in de sportwereld veel worden gegeten. Ook veel dieren zijn dol op bananen. Banaan zorgt voor een algemene betere gezondheid. Zo zit er veel vitamine B6 en C in en zorgen de vele vezels ervoor dat je snel vol zit. Banaan is ook ideaal las je last hebt van verstoppingen en het zorgt ervoor dat je bloeddruk verbeterd.

Mag een hamster banaan eten?

Fruit is erg goed voor hamsters en een stukje banaan kan dus ook zeker geen kwijt. Ja, je hamster mag banaan eten, maar het is belangrijk om erg op te passen met de hoeveelheid. Een hamster is sowieso al erg klein en heeft dus ook niet veel eten. Hier moet goed rekening mee gehouden worden.

Lees ook:  Mag een hamster abrikoos eten?

Hoeveel?

Banaan is echt bedoeld als lekkere snack en mag dus zeker niet dagelijks gegeven worden. Een klein schijfje mag worden gegeven, ongeveer één keer per week. Let goed op dat dit echt heel klein is. Is het een te grote plak banaan, dan ontstaat er een mogelijkheid dat je hamster er te veel van eet. Dit kan zorgen voor overgewicht, diarree of maagproblemen. Afwisseling met ander fruit is natuurlijk ook nooit verkeerd. In plaats van een stuk banaan, kun je ook appel geven. Let wel op dat je sowieso met fruit nooit te veel geeft. Te grote hoeveelheden suiker kunnen grote gevolgen hebben voor de gezondheid van jouw hamster.

Mag een hamster bananenschil eten?

Bananenschil is veilig voor een hamster, maar ook hierbij geldt dat je niet te veel moet geven. Geef echt kleine stukjes, zodat het niet te veel wordt voor jouw pluizige knaagdier.

Let op de nadelen van banaan

Af en toe banaan is goed voor je hamster, maar er kleven toch ook enkele nadelen aan de bananen. Houd er bijvoorbeeld rekening mee dat een banaan die nog niet rijp genoeg is, voor extra gezondheidsklachten bij je hamster kunnen zorgen. Is een banaan al wat verrot? Dan is het nog veel gevaarlijker. Dit laatste is vooral belangrijk, omdat hamsters de neiging hebben hun eten te bewaren voor een later moment. Als het in die tijd rot, dan heeft dat grote gevolgen. Laat om die reden ook nooit banaan bij je hamster liggen voor eventueel een later moment. Toont je knaagdier geen interesse? Dan is het beter om de banaan weer weg te halen.

Lees ook:  Mag een hamster watermeloen eten?

Bekijk ook de complete voedingsgids van de hamster

Bewaren

Heb je banaan over, dat je hamster niet meteen wil eten? Bewaar deze dan in een plastic bakje. Je hoeft dit niet in de koelkast te doen. Voordat je de banaan aan je hamster voert, is het verstandig om te kijken of er geen schimmel op zit. In plaats van bewaren, kun je de banaan natuurlijk ook lekker zelf opeten.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl