Mag een hamster blauwe bessen eten?

hamster blauwe bes

Wil jij wat fruit geven aan je hamster als lekker, gezond tussendoortje? Dan wil je natuurlijk weten of het goede voeding is om te geven. Hoe zit dit bijvoorbeeld met de blauwe bes? Mag een hamster blauwe bes eten of kun je beter iets anders geven?

Over de hamster

Een hamster is een klein schattig knaagdiertje met bolle wangen en een erg zachte vacht. De diertjes zijn verder knuffelbaar en hebben enorm veel karakter. Het zijn dan ook fantastische huisdieren die meteen deel van het gezin uitmaken. Het grote voordeel van een hamster is bovendien dat hij niet uitgelaten moet worden en dat je er niet voortdurend op hoeft te passen.
Er bestaan vijf verschillende soorten hamster die je als huisdier kan houden:

  • De Syrische hamster: De grootste en meest verkochte hamster. Het zijn tamme diertjes die het liefst alleen zijn.
  • De Russische dwerghamster: Deze kleine hamstertjes staat bekend om hun nagenoeg onzichtbaar staartje en een erg rustig karakter.
  • De Campbelli dwerghamster: Deze hamsters zijn iets groter dan de Russische variant en zijn erg temperamentvol.
  • De Roborovski dwerghamster: Vliegensvlugge hamsters die nooit stilzitten. Roborovski dwerghamsters zijn bijna niet te verkrijgen in Nederland.
  • De Chinese dwerghamster: Active diertjes met een lange staart en een uitdagend karakter.

Lees ook: Syrische Goudhamster of Russische dwerghamster – welke past bij jou?

Mag een hamster blauwe bessen eten?

Hamsters mogen heel wat eten. Ze hebben behoefte aan afwisseling en het is dan ook belangrijk je hen zowel droogvoer als andere tussendoortjes geeft. De meeste groentes en fruit behoren tot het natuurlijk dieet van de hamster en zijn dan ook een uitstekende en gezonde snack. Je kan dan ook zonder problemen af en toe een blauwe bes aan je hamster geven. Let er wel op dat je niet te veel geeft en dat je het fruit steeds goed schoonmaakt. Er worden namelijk vaak bestrijdingsmiddelen gebruikt die schadelijk kunnen zijn voor je hamster.

Lees ook:  Mag een hamster honingmeloen eten?

Wat is er goed aan blauwe bessen?

Net zoals de mens heeft ook een hamster nood aan voldoende vitamines en mineralen. Het is dan ook erg belangrijk dat je voor een gevarieerd dieet zorgt. Blauwe bessen bevatten verschillende verse vitamines en zijn dan ook erg goed voor het diertje. Pas echter op dat je niet te veel bessen aan je hamster geeft. Bij te grote hoeveelheden kan je hamster namelijk diarree krijgen en dit kan voor uitdroging zorgen. Wissel de bessen bovendien regelmatig met ander fruit af. Op deze manier zorg je ervoor dat je hamster alle mogelijke vitaminen en mineralen binnenkrijgt en raakt hij de bessen niet beu.

Hoe vaak geven?

Om maag- en darmklachten te voorkomen, mag je nooit te veel voeding in één keer aan een hamster geven. Leg daarom slechts één enkele blauwe bes in het voedingsbakje. Fruit is gezond en je kan dan ook zeker vier keer per week een blauwe bes aan het diertje geven. Probeer het fruit wel voldoende met groentes af te wisselen. Let er bovendien op dat je hamster de verse voeding op tijd opeet. Ze stoppen het voer namelijk vaak in hun wangen en brengen het vervolgens naar hun slaapplek. Controleer daarom steeds goed of de hamster geen vervallen voedsel in zijn kooi heeft liggen.

Mag een hamster bevroren blauwe bessen eten?

Geef steeds vers voedsel aan je hamster en vries geen fruit of groentes in. Bevroren blauwe bessen kunnen namelijk heel wat ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Zelfs koud fruit uit de koelkast wordt niet aangeraden. Groentes en fruit laat je best eerst op kamertemperatuur komen voor je aan het je hamster geeft. Is het erg warm en heeft je hamster last van de hitte? Geef dan geen koud voedsel, maar leg een koelelement of een gekoeld washandje in de kooi. Op deze manier kunnen ze zich op een veilige manier verfrissen en vermijd je eventuele maag- of darmproblemen.

Lees ook:  Mag een hamster peer eten?

Meer voedingstips

Wil je nog meer gezonde voedingstips hebben voor jouw hamster? Bekijk dan onze voedingsgids voor hamsters. In deze lijst staan meer dan 200 soorten voedsel, zodat je precies weet wat een hamster wel of niet mag eten.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl