Mag mijn hamster mais eten?

hamster mais

Maiskorrels zijn klein en lekker. Ze lijken dus een ideale snack voor je hamster. Maar is dit ook zo? Mag een hamster mais eten? Hoe veilig is het?

Over de hamster

Door zijn handzame formaat is de hamster in veel Nederlandse gezinnen een populair huisdier. Vooral de goudkleurige Syrische hamster, ook wel goudhamster genoemd en een aantal dwerghamstersoorten zoals de ‘Rus’ worden in Nederland als huisdier gehouden. Hamsters zijn energieke diertjes en het is belangrijk dat ze alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgen.

Mag een hamster mais eten?

De vraag of jouw hamster mais mag eten kan in beginsel positief beantwoord worden. Mais zit namelijk vaak als ingrediënt in het voer dat je voor je hamster in de dierenspeciaalzaak koopt. Kijk maar eens naar de samenstelling van het voer op het etiket. Het voer voor hamsters bestaat vaak uit graskorrels, rogge, pinda’s, graan, tarwe, zonnebloempitten, haver en maïs. Let wel op dat je de mais niet kookt of bakt.

Wat is er goed aan mais?

Mais bevat niet alleen eiwit maar ook koolhydraten, vitaminen en is over het algemeen goed verteerbaar. Het kan door hamsters dan ook veilig worden gegeten mits het geen toevoegingen bevat. Maiskorrels zijn lekker maar soms lastig te eten, vooral voor dwerghamsters, en de maiskorrels worden daarom ook wel geplet tot maisvlokken. Het eten van de harde maïskolven helpt ook bij het slijten van de tanden. Er zijn ook knaagsticks op de markt waarin mais verwerkt is. Zo nu en dan wat mais voeren zou mogelijk ook kunnen helpen bij ontstekingen aan de urinewegen. Toch zijn er ook een aantal zaken waar je op moet letten bij het voeren van mais aan je hamster.

Lees ook:  Mag een hamster ananas eten?

Voedselintolerantie

Wanneer je hamster allergisch is voor maïs, dan uit zich dat in netelroos, jeuk of een verstoorde darmfunctie. Wil je uitproberen hoe jouw hamster op mais reageert, dan kun je het beste beginnen met het geven van een paar korrels en kijken hoe jouw dier daarop reageert. Blijf wel alert want een voedselintolerantie bij hamsters kan zich ook op latere leeftijd ontwikkelen. Dus zelfs als je hamster het in het verleden het goed heeft gedaan met maïs kan dat later alsnog veranderen.

Hoeveel maïs mag mijn hamster?

Een optimale voeding bestaat altijd uit een goede balans. Zorg voor afwisseling, zodat je hamster alle benodigde voedingstoffen binnenkrijgt. Geef je te veel, dan zorgt dit alleen voor een toename van het lichaamsgewicht, niet voor een toename van de gezondheid van je hamster. Daarom is het belangrijk dat de voeding van hamsters uitgebalanceerd is. Geef dus geen maïs in grote hoeveelheden en niet te vaak. Mais moet je je hamster vooral geven als een lekker tussendoortje.

Mag een hamster mais uit blik?

Het is beter om geen mais uit blik aan je hamster te geven. Hier zit vaak veel toegevoegde suiker in en dit is schadelijk voor jouw knaagdiertje.

Pas op met schimmel

Schimmel is gevaarlijk voor je hamster. Je hamster kan er diarree door krijgen of ernstig ziek door worden. Voorkom dus dat je mais geeft die niet helemaal goed meer is. Houd bij verse mais ook goed in de gaten of je hamster het niet voor later bewaard. Het kan in het hok ook gaan beschimmelen, met alle gevolgen van dien.

Lees ook:  Mag een hamster kokosnoot eten?

Geen eenzijdig dieet

Hoewel maïs zonder toevoegingen dus veilig is voor hamsters kan het in sommige gevallen – op de lange termijn – wel degelijk schade veroorzaken. Voor een dwerghamster is mais niet echt geschikt. De vele koolhydraten verhogen bij deze kleine diertjes het risico op suikerziekte. Uit onderzoek bleek dat hamsters die bijna uitsluitend maïs te eten kregen, veranderden in kannibalen. Door dit eenzijdige dieet ontwikkelden ze een vitaminetekort en ter compensatie aten ze hun eigen jongen op…

Wil jij ervoor zorgen dat er genoeg afwisseling wordt gegeven aan jouw hamster? Bekijk dan onze complete voedingsgids voor hamsters voor inspiratietips.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl