Mag een hamster brood eten? Bruin, wit of volkoren brood?

hamster brood

Tijd om je hamster eens iets lekkers te geven. Je wilt jouw huisdier immers het allerbeste geven. Maar wat geef je dan? Kun je bijvoorbeeld een stukje brood geven dat je nog hebt liggen. Maar mag dit wel? Mag een hamster brood eten?

Over hamsters

Hamsters zijn kleine knaagdieren die altijd wel gezelschap in huis brengen. Het zijn beestjes die vooral in de avonden en nachten actief worden, en dan ook meteen erg veel energie hebben. Ze kunnen kilometers per dag afleggen. Doen ze dat niet, dan kunnen ze al snel last hebben van overgewicht. Er zijn verschillende soorten hamsters, zoals de Goudhamster of de Dwerghamster.

Mag een hamster brood?

Er zijn veel verschillende soorten brood, dus of een hamster brood mag, is erg afhankelijk van de soorten brood die verkrijgbaar zijn. Hamsters mogen brood eten, maar dit geldt niet voor iedere broodsoort. Pas ook heel erg op dat je je hamster niet te veel geef

Let er sowieso op dat er geen suiker is toegevoegd aan het brood. Is dit het geval, dan mag je dit niet aan je hamster geven. Dit geldt dus bijvoorbeeld voor bolletjes, saucijzenbroodjes en croissants. Pas ook op voor andere zoetstoffen, zoals Stevia. Je hamster zal hier niet goed op reageren.

Lees ook:  Mag een hamster graslelie of Chlorophytum eten?

Volkoren brood

Je hamster mag volkoren brood eten. Geef hem dan wel alleen volkoren brood dat al wat uitgedroogd en hard geworden is. Vers brood plakt te veel. Wanneer eten veel plakt, kunnen er problemen ontstaan zodra je hamster het brood in zijn wangzakken probeert te stoppen. Let ook altijd goed op dat je je hamster niet te veel brood geef. Hamsters hebben snel last van obesitas en van brood kunnen ze gemakkelijk te veel eten.

Hoe zit het met wit brood?

Wit brood is eigenlijk brood waar alle goede voedingsstoffen zo’n beetje uit zijn gehaald. Dit betekent dat het eigenlijk gewoon lege koolhydraten zijn. Er zitten veel gluten in. Voor mensen is wit brood al niet de beste keuze, maar voor je hamster is het helemaal een slechte keuze. Wit brood kan voor allerlei gezondheidsproblemen zorgen. Enkele problemen die kunnen ontstaan wanneer je hamster wit brood eet, zijn:

  • Problemen met de schildklier
  • Problemen met de alvleesklier
  • Falen van de bijnieren
  • Diarree en dus uitdroging
  • Overgeven
  • Obesitas

Geef je hamster dus nooit wit brood. Wit brood zijn bijvoorbeeld witte boterhammen, stokbrood en harde witte broodjes. Dit soort brood kan voor te veel problemen zorgen, en dat wil je je knaagdier natuurlijk niet aandoen.

Mag een hamster bruin brood?

Bruin brood wordt vaak gezien als een gezonde broodsoort, maar in de praktijk valt dit nog best tegen. Voor mensen is het niet de beste keuze, en dus is het verstandig om ook je hamster er bij weg te houden. Bruin brood kan bij jouw hamster voor gezondheidsproblemen zorgen, denk aan diarree, overgeven en hartproblemen. Iets dat je absoluut niet wil.

Lees ook:  Mag een hamster sperziebonen eten?

Mag een hamster crackers?

Crackers kunnen veilig worden gegeven aan je hamster, maar je moet heel erg goed opletten welke crackers je dan geeft. Veel crackers die in supermarkten worden verkocht, bevatten allerlei kunstmatige toevoegingen die lang niet altijd goed zijn. Is een cracker echt puur natuur, dan kun je er wel veilig iets van geven. Maar houd het dan wel blij hele kleine stukjes

Hoeveel brood mag een hamster eten?

Alleen volkoren brood dus. En hierbij geldt: geef absoluut niet te veel. Hamsters zijn maar klein, en ze slaan hun eten vaak op in hun wangzakken om het later alsnog te bewaren. Wanneer je je hamster te veel brood geeft, zal hij sneller overgewicht hebben, en dat heeft weer gevolgen voor de gewrichten en het hart.

Is je hamster al te zwaar? Geef dan geen brood! Brood zal hem alleen maar zwaarder maken en draagt niet bij aan zijn algemene gezondheid.

Houd het bij een paar kruimels gedroogd volkorenbrood per week. Zo geef je je hamster wel iets lekkers, maar beperk je de gezondheidsrisico’s.

Pas op met schimmel

Geef je hamster nooit brood waar schimmel op zit. Dit zou je zelf ook niet eten, dus voorkom dat je hamster schimmels eet. Dit is allesbehalve gezond voor jouw hamster.

Conclusie

Het geven van brood aan je hamster kan wel, mits je erg oplettend bent. Houd het bij gedroogd, volkoren brood en geef absoluut niet te veel. Wil je liever voor een lekkere snack gaan waarvan je weet dat er veel minder risico’s aan vast zitten, kies dan bijvoorbeeld voor een snack van de dierenspeciaalzaak.

Lees ook:  Mag een hamster framboos eten?

Bekijk ook onze complete voedingsgids voor de hamster

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl