Mag een hamster bloemkool eten?

hamster bloemkool

Tijd om jouw hamster iets lekkers te geven. Bloemkool, bijvoorbeeld omdat je meer hebt dan je zelf kunt eten. Maar is deze groente veilig? Mag een hamster bloemkool eten? Hoe zit het precies?

Over de hamster

Hamsters zijn geliefde kleine knaagdieren. Een hamster is een gezellige huisgenoot en als je hem goed verzorgt, heb je veel plezier met dit kleine vriendje. Er zijn veel soorten hamsters. Syrische hamsters zijn wat groter dan de groep dwerghamsters waaronder Chinese dwerghamsters, Russische dwerghamsters, Roborovski dwerghamsters en Campbelli dwerghamsters.

Mag een hamster bloemkool eten?

De heerlijke smaak van bloemkool is al heel lang bekend bij mensen door de knapperige structuur en het aantrekkelijke uiterlijk. Als je zelf van bloemkool houdt, dan vraag je je misschien af of je je hamster ook bloemkool mag geven. Er zijn veel vragen te beantwoorden: Mag je hamster wel bloemkool eten, en zo ja, hoeveel tegelijk en hoe vaak? Misschien heeft je hamster per ongeluk bloemkool gegeten en vraag je je nu af of dat wel goed voor hem is. Het antwoord op je vraag is: Ja, hamsters mogen bloemkool eten. Er is veel te vertellen over wat je hamster wel en niet mag eten. We zullen proberen uit te leggen waarom bloemkool goed is voor je hamster en hoeveel en hoe vaak. Dan ben je goed geïnformeerd!

Lees ook:  Mag een hamster kaas eten? Tips voor jouw knaagdier

Wat zit er allemaal in bloemkool?

Bloemkool zit vol met goede voedingsstoffen voor mens en dier. Er zitten vezels in, vitamine B6, vitamine C, vitamine K, kalium, foliumzuur, fosfor en magnesium. Maar omdat je hamster maar een heel klein wezentje is, moet je wel een beetje oppassen met de hoeveelheid die je hem geeft. Bloemkool is heel goed voor een hamster. Je kunt het dus vaak voeren aan je hamster. Maar misschien vraag je je af of hamsters wel graag bloemkool lusten. Nou, het antwoord op die vraag is snel gegeven. De meeste hamsters lusten allemaal heel graag bloemkool. Vaak weten dieren heel goed wat ze wel en niet mogen eten. Maar jij hebt zelf de taak om te zorgen dat ze niet teveel krijgen van bepaalde voeding.

Hoeveel bloemkool mag een hamster eten?

Bloemkool is heel goed voor je hamster, maar je mag hem niet teveel geven. Dan bestaat dat hij last krijgt van winderigheid, diarree of pijnlijke darmen. Dus dat moet je voorkomen door niet teveel te geven en de hoeveelheid langzaam op te voeren. Een baby hamster mag zelfs helemaal geen bloemkool. Wacht dus tot je hamster volwassen is voordat je hem bloemkool geeft. Voor een volwassen hamster is twee volle eetlepels met bloemkool al een flinke portie. Het klinkt als niet zoveel, maar denk maar eens aan het formaat van hamster, een volle eetlepel is voor zo’n klein diertje al een heleboel! Als je hamster al gewend is aan verse rauwe groente, kun je hem gerust twee eetlepels geven. Is het de eerste keer dat je hem verse groeten geeft, pas dan een beetje op. De maag en darmen van je hamster moeten wennen aan verse groenten.

Lees ook:  Mag een hamster tomaat eten? Dieet en voedingadvies

Hoe vaak mag een hamster bloemkool eten?

Hier komt een goede nieuws: Je mag je hamster best vaak bloemkool geven. Als je het afwisselt, kun je om de dag best twee tot drie eetlepels vol bloemkool geven. Als dat goed gaat, kun je de hoeveelheid opvoeren. Maar blijf wel afwisselen met wortels en andere verse groeten en fruit. Dus je kunt gerust afwisselen, je hamster zal je dankbaar zijn.

Mag een hamster gekookte of gebakken bloemkool eten?

Het is verstandig om je hamster geen gekookte bloemkool te geven. De betere voedingsstoffen zijn er dan uitgekookt. Ook gebakken bloemkool kun je beter niet aan je hamster geven. Hier is meestal olie of boter aan toegevoegd en dit is juist niet goed voor jouw knaagdier.

Bloemkoolblad

Een hamster mag bloemkoolblad eten. Waarschijnlijk vindt hij het net zo lekker als de bloemkool zelf. Let hierbij wel op dat je niet te veel geeft. Een hamster is maar klein en eet al snel te veel van het blad.

Meer voedingstips

In het wild eten hamsters veel grassen, zaden, kleine plantjes en zelfs kleine insecten. Op die manier krijgen ze een gebalanceerd dieet binnen waardoor ze gezond blijven. Koop dus goed voer voor je hamster bij de dierenspeciaalzaak. Dan geef je ze het best mogelijke voer, aangevuld met verse groenten en fruit. Wat verder erg belangrijk is voor je hamster, is dat hij altijd veel vers water tot z’n beschikking heeft. Vaak wordt dat vergeten, maar water is heel belangrijk voor je hamster. Water helpt bij de vertering van voedsel en houdt je hamster gezond. Zorg dat je de waterbak vaak schoonmaakt, omdat er slijmerige aanslag kan ontstaan die op den duur giftig kan worden door bacteriën.

Wil jij weten wat je precies aan je hamster moet geven? Bekijk dan onze complete voedingsgids voor hamsters, met meer dan 200 soorten voeding en inhoudelijke informatie.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl