Mag een hamster sla eten? Gevaarlijk of veilige voeding?

hamster sla
hamster sla

Hamsters lijken echte alleseters. Omdat het knaagdieren zijn, zullen ze al snel overal op knabbelen. Het is hierdoor lastig om te bepalen of een hamsters wel mag eten wat hij eet. Hoe zit het bijvoorbeeld met sla? Mag een hamster sla?

Over de hamster

Hamsters zijn kleine knaagdieren die vooral overdag slapen en ‘s nachts actief zijn. De diertjes zijn heel geliefd bij families. Oorspronkelijk komt het diertje uit Azië. Er zijn twee soorten hamsters die je vooral als huisdieren ziet. Namelijk de Syrische hamster. Deze wordt ook vaak Goudhamster genoemd. De andere soort is de Russische dwerghamster.

Mag een hamster sla eten?

Het korte antwoord op de vraag of een hamster sla mag eten is ‘ja’. Maar er is ook een langer antwoord. Het is namelijk afhankelijk van de hoeveelheid en de soort sla die je je hamster wilt geven. Sommige mensen beweren dat sla giftig is voor hamsters, maar dit is niet het geval. Toch is oplettendheid wel belangrijk. De meeste slasoorten zijn echter veilig om te eten.

Gezondheidsvoordelen

Sla zit vol met goede voedingsstoffen. Denk aan vitamine C en vitamine A. Deze vitamines zorgen ervoor dat je hamster gezond blijft. Zijn vacht blijft glanzend en het immuunsysteem wordt versterkt. Ook versterkt het de botten en tanden. Daarnaast zitten er weinig calorieën in sla, wat goed helpt als je hamster wat te dik is geworden.

IJsbergsla

IJsbergsla bevat relatief weinig vitamines en mineralen en juist erg veel water. De grote hoeveelheid water voor schade kan zorgen aan de nieren van je hamster. Ook krijg je hamster snel last van diarree als hij te veel water binnen heeft gekregen. Diarree is voor een hamster heel gevaarlijk, omdat hij snel uitdroogt. Geef daarom nooit veel, maar slechts kleine hoeveelheden. Je hamster zal het gevaar niet doorhebben en kan zich hierdoor gemakkelijk overeten. Dat wil je voorkomen. Het is zelfs beter om je hamster helemaal geen ijsbergsla te geven. Zo voorkom je dat je te veel geeft en het flink misgaat.

Lees ook:  Mag een hamster brood eten? Bruin, wit of volkoren brood?

Romaine sla

De beste keuze voor je hamster is Romaine sla. Hier zitten de meeste voedingsstoffen in die een positieve invloed hebben op de gezondheid van je hamster. Let wel op dat je er niet te veel van geeft. Net als bij ijsbergsla kunnen er ook gevaarlijke gevolgen zijn als je hamster er te veel van eet.

Andere soorten sla

Of je nou veldsla, rucola of een andere sla pakt, je hamster kan het allemaal eten. Geef er nooit te veel van en geef het ook niet dagelijks. Je mag de sla ook even bakken, bijvoorbeeld in de oven. Hierdoor verdwijnt het vocht dat in de sla zit en maak je het ook meteen wat knapperiger. Dat is natuurlijk ideaal voor een knaagdier.

Lees ook: Wat mag een hamster eten? Een complete voedingsgids

Hoeveel sla mag een hamster eten?

Hoeveel je hamster van sla mag eten, zal per hamster enigszins verschillen. De ene kan iets meer hebben dan de ander. Ook de soort sla is natuurlijk bepalend. Maar je moet sowieso je hamster niet dagelijks sla gaan geven en je moet ook niet vergeten dat een hamster veel kleiner is dan dat wij zijn, maar ook bijvoorbeeld kleiner is dan een konijn of een cavia. Houd het daarom bij maximaal drie keer sla per week. Een Syrische hamster, ook wel de Goudhamster, moet je niet meer geven dan ongeveer een derde van een slablaadje. Een dwerghamster kan nog minder eten, omdat deze een stuk kleiner is. Geef je dwerghamster niet meer dan tien procent van een slablaadje.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl