Mag een hamster dadels eten of is het slechte voeding?

hamster dadel

Heb jij een hamster? Dan wil je je hamster vast af en toe iets lekkers geven. Misschien wil je hem bijvoorbeeld een dadel geven. Maar mag dat wel? Is een dadel veilig te eten voor hamsters?

Over de hamster

Hamsters zijn huisdieren die vaak in families worden gehouden. Kinderen leren op jonge leeftijd al een stukje verantwoordelijkheid te nemen over een hamster. Er zijn verschillende soorten hamsters, waarvan de Goudhamster en de Dwerghamster de bekendste zijn.

Mag een hamster dadels eten?

Dadels bevatten enorm veel suiker en zijn daardoor niet voor alle hamstersoorten even geschikt. De Russische Dwerghamster en de Campbells dwerghamster zijn zeer gevoelig voor diabetes en kunnen daardoor verkeerd reageren op dadels. Voor de Roborovski en de Syrische Goudhamster zijn dadels iets veiliger, maar vormen ze nog steeds een risico.

Wat is het gevaar?

Dadels bevatten dus veel suiker en kunnen vooral gevaarlijk vanwege het risico op diabetes. De dadels zijn gewoonweg te zoet. Zelfs wanneer een hamster geen diabetes heeft, kan de hoeveelheid suiker in dadels voor problemen zorgen. Obesitas ligt bijvoorbeeld ook op de loer.

Hoe zit het met de pit?

De pit van een dadel mag niet worden gegeten. Deze bevat gifstoffen en het is dus erg gevaarlijk en zelfs dodelijk voor je hamster om deze te eten.

Hoeveel kan een hamster eten

De problemen ontstaan echt niet als je een keer een dadel geeft. Heb je toch per ongeluk een keer dadel gegeven, dan is er niet zo veel aan de hand.

Lees ook:  Mag mijn hamster mais eten?

Naar de dierenarts

Heeft je hamster toch dadels gegeten? Houd hem dan goed in de gaten en ga eventueel met hem naar de dierenarts wanneer je je zorgen maakt.

Iets beters geven

Gelukkig zijn er veel andere snacks die je wel veilig aan je hamster kunt geven. Bekijk onze complete voedingsgids voor hamsters en ontdek wat een hamster wel of juist niet mag eten.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl