Mag een hamster tomaat eten? Dieet en voedingadvies

hamster tomaat

Mag een hamster tomaat eten? Tomaat is onderdeel van de nachtschade-familie en dat wordt vaak als schadelijk gezien. Maar hoe zit dit met de tomaat? Mag je dit aan je hamster geven? En waar moet je op letten? Voedingsadvies voor jouw huisdier.

Over de hamster

Hamsters zijn leuke knaagdieren die bij veel gezinnen in huis te vinden zijn. Er zijn verschillende soorten, zoals de Goudhamster of de Dwerghamster. De Russische dwerghamster komt bij de meeste mensen voor. Overdag zijn de beestjes erg rustig, en vooral in de avonden en nachten worden ze actief. Als jij een hamster hebt, dan wil je hem vast allerlei lekkere dingen geven. Maar mag je alles wel geven? Hoe zit het bijvoorbeeld met tomaat?

Over tomaten en Nachtschade

Tomaten bevatten veel goede mineralen en vitamines en worden in onze keuken veelvuldig gebruikt. Denk aan sauzen, soepen en salades. Mensen eten ze dus erg veel. Voor dieren zijn tomaten niet altijd even goed, omdat ze deel uitmaken van de nachtschade familie. Ander eten dat hier ook bij hoort zijn bijvoorbeeld aardappels, paprika en aubergine. Voor veel diersoorten is nachtschade erg gevaarlijk. Sterker nog: er zijn ook aardig wat mensen die er helemaal niet goed tegen kunnen. Ook hamsters reageren niet altijd even goed op nachtschade. Tomaten kunnen een verkeerde reactie op jouw pluizige hamster hebben.

Mag een hamster tomaten eten?

Een hamster mag tomaat eten, maar omdat het erg schadelijk kan zijn, wordt dit wel afgeraden. De bladeren van de tomaat zijn sowieso al giftig en wanneer een tomaat niet goed rijp is kan hij eveneens giftig zijn. Eet je hamster dit, dan is de kans vrij groot dat hij komt te overlijden.

Lees ook:  Mag mijn hamster mais eten?

Is de tomaat wel rijp? Dan kan te veel tomaat voor grote problemen zorgen. Zo is de kans aanwezig dat je hamster last krijgt van diarree of uitdroging. Uitdroging is een probleem dat veel voorkomt bij hamsters en wanneer dit niet goed wordt aangepakt of snel genoeg wordt opgemerkt, zijn alle gevolgen van dien.

Tomaat veilig geven

Wil je toch tomaat aan je hamster geven? Dan kan je dat wel veilig doen. Let er dan op dat je echt alleen rode tomaat geeft en maak het goed schoon. Kies bij voorkeur voor biologische, onbespoten tomaten. En geef absoluut niet meer dan een halve theelepel per keer. Geef zeker niet dagelijks tomaat en houd het bij maximaal een paar keer per week.

Ongeluk zit in een klein hoekje

Ik raad aan om je hamster geen tomaat te geven. Het is wel mogelijk om je hamster veilig tomaat te geven, maar omdat de risico’s zo groot zijn en een ongeluk in een klein hoekje ligt, is het verstandiger om iets anders aan je hamster te geven.

Welk eten mag je hamster wel?

Er zijn ontzettend veel snacks die je aan je hamster kunt geven die prima in een geschikt dieet passen. Zo kun je bijvoorbeeld komkommer of appel geven.

Bekijk onze complete voedingsgids voor jouw hamster

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl