Mag een hamster aardbei eten? Aardbeien als lekkernij

hamster aardbei

Mensen zijn dol op aardbeien, zeker op warme, zomerse dagen. Maar is het ook voor je hamster een goede lekkernij? Mag een hamster aardbei eten? Of is het juist gevaarlijk voor ze?

Informatie over de hamster

Hamsters zijn kleine pluizige knaagdieren, die bij veel families en gezinnen geliefd zijn. Er zijn verschillende soorten hamsters te verkrijgen. De populairste is waarschijnlijk wel de Goudhamster. Hamsters zijn vooral in de avonden en nachten actief en ze bewaren nog wel eens eten in hun wangzakken. Dit wordt ook wel hamsteren genoemd. Je geeft je hamster natuurlijk het lekkerste en beste voer, maar soms wil je ook iets anders geven. Mag je een hamster bijvoorbeeld aardbei geven?

Mag een hamster aardbei eten?

Aardbeien zijn veilig te eten voor jouw hamster, maar je mag er absoluut niet te veel van geven. Geef het met mate, en dan is het een perfecte snack voor jouw hamster en past het goed in een gebalanceerd dieet. Of je hamster het lekker vindt, is afhankelijk van de hamster. De meeste hamsters zijn er dol op. Let wel op:

  • Geef alleen verse aardbeien
  • Geef je hamster geen aardbei met schimmel
  • Geef je hamster geen gedroogde of bevroren aardbei
  • Haal niet opgegeten aardbei uit de kooi, zodat het niet gaat rotten
Lees ook:  Mag een hamster brood eten? Bruin, wit of volkoren brood?

Mag je hamster het kroontje van een aardbei eten?


Het kroontje van de aardbei, ook wel het groene gedeelte, is veilig te eten voor jouw hamster. Zorg er wel voor dat je deze heel goed wast. Je mag het kroontje twee of drie keer per week aan een hamster geven en ze zullen deze lekkernij zeker waarderen.

Gezondheidsvoordelen van aardbeien

Aardbeien hebben meerdere gezondheidsvoordelen voor hamsters. Zo zit er vitamine K, ijzer en vitamine c in. Ook zitten aardbeien bomvol antioxidanten. Dit alles is erg goed voor de gezondheid van je hamster.

Hoe veel mag je geven?

Je hamster mag zeker niet te veel aardbei geven. Er zit namelijk veel vocht in, waardoor diarree een serieus probleem kan zijn. Ook moet je hamster langzaam wennen aan aardbeien, als ze deze nog nooit hebben gehad. Geef een volwassen hamster niet meer dan een kleine aardbei per week. Heb je alleen grote aardbeien? Geef dan nooit een volledige aardbei, maar slechts een stukje ervan.

Je hamster laten wennen aan aardbeien

Als je hamster nog nooit fruit heeft gegeten, dan moet je het knaagdier er langzaam aan laten wennen. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat je hamster last krijgt van diarree of uitdroging. Aardbei is misschien niet de beste vrucht om meteen mee te beginnen als je hamster geen fruit kent. Begin liever bijvoorbeeld met een stukje appel en kijk hoe hij daar op reageert.

Daarna kun je langzaamaan ook eens aardbei proberen en kijken hoe hij daar op reageert. Geef in eerste instantie slechts een klein beetje en later pas eens een hele aardbei. Je merkt snel genoeg of je hamster aardbei lekker vindt of niet.

Lees ook:  Mag een hamster tomaat eten? Dieet en voedingadvies

Meer hamstervoeding

Wil je weten wat een hamster nog meer mag eten? Bekijk dan onze complete voedingsgids voor hamsters.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl