Mag een hamster doperwten eten?

hamster doperwten

Je hamster krijgt heerlijk hamstervoer en waarschijnlijk ook regelmatig iets extra’s. Mag je je hamster ook doperwten geven? En zo ja, waar moet je op letten?

Over hamsters

De hamster is een leuk en daardoor zeer geliefd huisdier. Met hun bolle wangen, leuke kraaloogjes en zachte vacht zijn hamsters heel aandoenlijk en zeer aaibaar. Vooral als je klein behuisd bent, is een hamster ontzettend handig om te houden.

Mag een hamster doperwten eten?

Er zijn heel veel soorten voedsel die een hamster mag eten, het beestje is namelijk een alleseter. Net als iedereen, heeft ook een hamster veel baat bij een goede en evenwichtige maaltijd. Het is daarom van belang dat een hamster ook groenten binnenkrijgt. Op een paar uitzonderingen na, mag een hamster de meeste groenten gewoon eten. De doperwt is hier een van en kan dus prima op het hamstermenu staan.

Wat is er goed aan erwten?

Doperwten bevatten veel vitaminen en mineralen. De voedingsvezels die een erwt bevat zorgt ervoor dat hamsters een goede stoelgang hebben. Daarnaast bevat een doperwt vitamine B6. Deze vitamine is goed voor de huid, de zenuwen en de aanmaak van rode bloedcellen. Een doperwt bevat ook ijzer en foliumzuur. Deze zijn eveneens bevorderlijk voor de aanmaak van rode bloedcellen. Tot slot bevat een doperwt ook mangaan. Deze voedingsbron is vooral van belang om de botten in goede gezondheid blijven.

Lees ook:  Mag een hamster sla eten? Gevaarlijk of veilige voeding?

Hoeveel geef je je hamster?

We hebben snel de neiging om huisdieren te overvoeren. Dit is vooral het geval als we zien dat hamsters een bepaald soort voedsel heel lekker vinden. Het is echter het geval dat een doperwt ook een bepaalde mate van suiker, een kleine beetje vet en zout bevat. Daarom moet je wel opletten dat je je hamster er niet mee overvoert. Aangezien vooral dwerghamsters gevoelig zijn voor overgewicht, is het van belang dat je hoogstens drie tot vier keer per week doperwten aan je hamster geeft. Het is dan voldoende om een of twee kleine stukjes doperwt te voeren.

Mag een hamster gekookte doperwten?

Als een erwt gekookt wordt, verliest het voor een deel zijn voedingswaarde. Het is daarom niet verstandig om deze aan je hamster te geven. Een hamster heeft hier namelijk niet veel aan. Het is wel mogelijk om een hamster gedroogde doperwten te geven. Voer deze wel met mate aan je hamster. Hoogstens twee of drie keer per week is al ruim voldoende.

Mogen erwten uit blik?

Aangezien doperwten uit blik ook gekookt zijn, is het niet verstandig om deze aan je hamster te voeren. Ook bij deze doperwten is de voedingswaarde gering en zal de hamster niet veel extra’s brengen. Je kunt wel ingevroren doperwten aan je hamster geven. Denk erom dat je deze even een half uurtje in koud water legt, zodat ze goed kunnen ontdooien. Kook de diepvriesdoperwten niet, maar geef ze gewoon rauw en ontdooid.

Mag een hamster doperwtenpeulen?

Ook de peulen van doperwten kun je prima aan je hamster geven. Deze bevatten antioxidanten, eiwitten en weinig tot geen vet. Geef de hamster ook hiervan maar een paar kleine stukjes. Denk erom dat je de peulen wel goed wast van tevoren.

Lees ook:  Mag een hamster kersen eten? En kersenpit?

Meer voedingstips

Wil je nog meer voedingstips? Bekijk dan onze complete voedingsgids voor hamsters. Zo weet jij precies wat je wel en níet mag geven aan jouw schattige knaagdier.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl