Mag een hamster aardappel eten? Goede snack of juist gevaarlijke voeding?

hamster aardappel eten

Als je zelf aardappels eet, kan het wel eens voorkomen dat je wat meer hebt. Zonde om weg te gooien. Zeker als je een hamster hebt die ook wel eens wat lekkers verdient. Maar hoe zit dit? Mag een hamster aardappel eten? En hoe zit het met zoete aardappel, friet en chips?

Over de hamster

Hamsters zijn knaagdieren die inmiddels steeds geliefder worden. Het is een echt huisdier voor het hele gezin, omdat hij een hoog knuffelgehalte heeft. Hamsters lopen van nature enorm veel kilometers op een dag. Daarom is het belangrijk dat ook jouw hamster voldoende beweging krijgt, afgewisseld met een lekkere snack. Dit moet dan natuurlijk wel een goede aanvulling zijn op hamstervoer. Hoe zit het dan met aardappel?

Mag een hamster aardappel eten?


Een hamster mag aardappel eten, maar dit mag geen rauwe zijn. Rauwe aardappel is namelijk giftig voor je hamster. Ook mag je de aardappel niet koken met zout. Het is daarnaast belangrijk dat je niet te veel aardappel aan je hamster voert. Als je hier rekening mee houdt

Lees ook:  Mag een hamster sla eten? Gevaarlijk of veilige voeding?

Wat is het gevaar van aardappels?

Aardappel valt onder de nachtschade-familie en kunnen dus giftig zijn. Dit geldt dus ook in mate voor aardappels. Wanneer ze ongekookt zijn, is het goed mogelijk dat je hamster er flink ziek van wordt, of zelfs dood kan gaan.

Een ander gevaar is dat je te veel geeft aan je hamster. Aardappel is behoorlijk calorierijk. Hamsters zijn kleine dieren, die al snel last kunnen hebben van overgewicht. Een hamster met obesitas kan problemen krijgen met zijn bloedvaten en zelfs zijn hart.

Past het in een gezond dieet?

Aardappelen zijn niet de meest gezonde optie om aan je hamster te geven. Het kan echter geen kwaad om af en toe een klein beetje te geven. Geef dan echt niet te veel en geef het maar één of twee keer per week en kies bij voorkeur voor biologische aardappelen, omdat deze vrij zijn van bestrijdingsmiddelen. Wil je gezondere alternatieven bieden? Bijvoorbeeld voeding waar meer vitamines en mineralen in zitten? Geef dan andere groente. Denk bijvoorbeeld aan wortel of paprika.

Mag je een hamster friet voeren?

Aardappels die gebakken of gefrituurd zijn kun je beter niet aan je hamster geven. Hier zitten veel ongezonde vetten in. Friet of patat bevat daarnaast meestal veel zout en dit is gevaarlijk voor jouw hamster.

Mag een hamster chips eten?

Chips is ongezond en kan zelfs gevaarlijk zijn voor jouw hamster. Het is beter om dit niet aan je hamster te geven. Als je hamster toevallig wat kruimeltjes te pakken krijgt, die bijvoorbeeld op de grond liggen, dan kan dat niet direct veel kwaad. Houd jouw knaagdier wel altijd goed in de gaten daarna. Hoe is zijn ontlasting en hoe gedraagt hij zich?

Lees ook:  Mag een hamster doperwten eten?

Mag een hamster zoete aardappel?

Zoete aardappel zit bomvol goede en gezonde voedingsstoffen voor hamsters. Zoete aardappel is officieel helemaal geen aardappel en is zelfs geen familie van de Nachtschade. Wel is het belangrijk dat ook de zoete aardappel goed wordt gekookt. Biologische zoete aardappel is daarnaast altijd een betere keuze, omdat er geen gifstoffen op zitten.

Meer lekkere snacks voor jouw hamsters?

Wil je precies weten wat een hamster wel of niet mag eten? Bekijk dan onze complete voedingsgids voor hamsters.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl