Mag een hamster pompoen eten? Is deze herfstgroente veilig?

hamster pompoen

In de herfst heb je misschien wat stukjes pompoen over. Handig om aan je hamster te geven. Maar, is dat wel zo’n slimme keuze?

Over de hamster

Hamsters zijn kleine knaagdieren die erg geliefd zijn als huisdier. Ze zijn niet bijzonder veeleisend in de verzorging en hebben over het algemeen een vriendelijk karakter. Er zijn in totaal vijf verschillende hamsterrassen die als huisdier worden gehouden: de Syrische hamster, de Campbelli dwerghamster, de Russische dwerghamster, de Chinese dwerghamster en de Roborovski dwerghamster.

Mag een hamster pompoen eten?

Een hamster mag pompoen eten. Omdat pompoen een aantal belangrijke voedingsstoffen bevat, is het zelfs aan te raden om je hamster af en toe wat pompoen te voeren. Veel hamsters vinden pompoen een erg lekkere snack, hoewel sommige hamsters er juist weer niet zoveel van moeten hebben. Dit kun je eenvoudig testen door wat pompoen in het voederbakje van je hamster te doen en te kijken hoe hij erop reageert.

Let er wel op dat je hierbij alleen het pompoenvlees aan de hamster voert, en niet de pompoenschil. In de schil van een pompoen zitten namelijk vrij weinig voedingsstoffen en deze kan lastig te verteren zijn. Verder is het belangrijk dat je op de juiste dosis let, het is voor je hamster namelijk niet gezond om grote hoeveelheden pompoen binnen te krijgen. Ook kan een hamster niet leven van pompoen alleen, het moet dus altijd gecombineerd worden met ander voedsel.

Lees ook:  Mag een hamster framboos eten?

Wat is er goed aan pompoen?

Pompoen is een groente die relatief weinig calorieën en veel voedingsstoffen bevat. Dat maakt pompoen een gezonde groente, voor zowel mensen als dieren. In pompoen zitten onder andere de volgende voedingsstoffen:

  • Vitamine A. Pompoenen staan bekend om hun hoge dosis vitamine A, een vitamine die belangrijk is voor een gezonde huid, gezonde tanden en goed zicht.
  • Vitamine C. In pompoen zit ook een beetje vitamine C, een vitamine die belangrijk is voor het immuunsysteem van je hamster.
  • Water. Een pompoen bestaat voor een groot deel uit water, wat bij kan dragen aan een goede hydratatie van je hamster. Ook helpt water bij de vertering van voedsel en de regulering van lichaamstemperatuur.
  • Vitamine K. Deze vitamine zorgt voor een goede gezondheid van de botten. Ook helpt het de bloedsomloop van je hamster gezond te houden.
  • Zink. In pompoen zit ook zink, een mineraal die belangrijk is voor een gezonde vacht. Verder helpt zink bij het genezen van kleine wondjes.
  • Vezels. Deze zijn essentieel voor de goede vertering van voedsel.

Hoeveel geef je aan je hamster?

Hoeveel pompoen je aan je hamster geeft, hangt af van het ras en formaat van je hamster. Over het algemeen kun je Syrische hamsters, die gemiddeld een stukje groter van formaat zijn, meer geven dan dwerghamsters. De eerste keer dat je pompoen aan je hamster geeft, kun je het beste uitgaan van één tot twee plakjes. Kijk vervolgens hoe de hamster erop reageert. Als hij het niet lekker vindt, of als hij enkele uren na het eten diarree krijgt, dan kun je de hamster beter geen pompoen meer geven. Als je hamster de pompoen opeet en er verder geen problemen mee lijkt te hebben, dan kun je de volgende keer twee tot drie plakjes geven.

Lees ook:  Mag een hamster klimop eten? En de besjes?

Zorg er ook voor dat de hamster niet dagelijks pompoen binnenkrijgt, één tot twee keer per week is meer dan genoeg om je hamster van alle voedingsstoffen uit de pompoen te voorzien. Let er verder op dat alle schil van de pompoen is verwijderd en dat je het pompoenvlees van tevoren goed hebt schoongemaakt met warm water, zodat eventuele bacteriën zijn gedood. Ook is het belangrijk dat de pompoen in kleine, dunne stukjes wordt gesneden. Anders kan je hamster namelijk in de pompoen stikken.

Mag een hamster pompoenpitjes?

Een hamster mag ook de pitjes van een pompoen eten. Net als in het vlees van de pompoen, zitten ook in de pitjes veel goede voedingsstoffen. Ga hierbij uit van maximaal twee tot drie pitjes per dag. En let er wel op dat je hamster geen geroosterde pitjes mag eten, geef je hamster dus alleen rauwe pitjes.

Pas op voor schimmel

Let altijd goed op of de pompoen niet beschimmeld is. Hier kan je hamster erg ziek van worden. Houd pompoen die je hamster bewaart voor later om deze reden ook altijd in de gaten.

Meer voedingstips

Afwisseling is goed. Geef je hamster meer groente, fruit of andere lekkernijen. Wil je weten wat je allemaal mag geven? We hebben een complete voedingsgids gepubliceerd vol handige tips. Zo leer je van bijna 200 soorten voeding of jouw hamster het mag eten of niet.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl