Mag een hamster komkommer eten? Giftig of veilig?

hamster komkommer

Je wilt je hamster soms ook iets lekkers geven, zoals een stukje groente. Maar mag een hamster komkommer eten? Is het wel veilig voor je hamster?

Over de hamster

Hamsters zijn kleine knaagdieren die zich graag in allerlei hoekjes in het hok verstoppen waar ze in zitten. Ze houden van knuffelen en ze hebben een schattige uitstraling. Er zijn twee soorten hamsters die veel als huisdier worden gehouden: de Russische Dwerghamster en de Syrische Hamster. De Syrische Hamster wordt ook vaak Goudhamster genoemd.

Mag een hamster komkommer eten?

Op zich ma een hamster best komkommer eten, maar je moet er rekening mee houden dat het lichaam van een hamster veel kleiner is dan het onze, en dat er ook nog eens veel verschillen zijn. Komkommer kan dus wel, maar je moet oplettend blijven.

Gezondheidsvoordelen

Komkommers bevatten veel vitamine C en dit is goed voor het immuunsysteem van de hamster. Ook voor de botten en genezing van kleine wondjes heeft vitamine C een positieve uitwerking. Komkommers bevatten daarbij weinig calorieën. Hiermee is het een goede snack voor bijvoorbeeld hamsters die last hebben van overgewicht. Komkommers helpen goed tegen constipatie, en kunnen dus ook op dat vlak je hamster goed helpen.

Lees ook: Wat mag een hamster eten? Een complete voedingsgids

Zijn komkommers veilig voor hamsters?

Komkommers zijn zeker veilig voor hamsters. In een zeer zeldzaam geval is het mogelijk dat hamsters allergisch zijn voor komkommers, maar dit komt eigenlijk bijna nooit voor. Let goed op de ontlasting van de hamster. Is deze goed? Dan is er niets aan de hand en kun je veilig komkommer geven. Om dit goed te controleren geef je in het begin slechts een heel klein beetje komkommer en kijk dan heel goed hoe er wordt gereageerd door de hamster. Merk je dat er iets niet goed gaat? Raadpleeg dan meteen je dierenarts.

Lees ook:  Mag een hamster aardappel eten? Goede snack of juist gevaarlijke voeding?

Kan een Goudhamster komkommer eten?

Goudhamsters kunnen zeker komkommer eten. Pas alleen wel op dat je ze niet te veel geeft. Omdat een Goudhamster groter is dan andere hamsters, wordt er snel gedacht dat ze meteen heel veel kunnen eten, maar bedenk je goed dat het nog steeds hele kleine diertjes zijn. Geef ze daarom echt maar hele kleine stukjes komkommer.

Kan een Dwerghamster komkommer eten?

Een Dwerghamster kan ook komkommer eten. Maar dit beestje is nog kleiner dan de Goudhamster. Bedenk je dus goed dat deze nog minder kan eten. Geef hem een half plakje één tot twee keer per week en echt niet meer.

Wanneer geef je te veel?

Hoewel er wel wat richtlijnen zijn, is iedere hamster uniek. De ene hamster kan meer komkommer eten dan de ander. Houd daarom je hamster goed in de gaten als je hem komkommer hebt gegeven. Let vooral goed op de ontlasting van je huisdier. Wanneer hij diarree heeft, heb je te veel gegeven en moet je een volgende keer minder geven. Blijf dit goed controleren, ook als je de juiste hoeveelheid gevonden denkt te hebben. Het zou maar zo kunnen dat je hamster er over een paar maanden niet helemaal goed op reageert.

Mag een hamster augurk?

Een augurk is eigenlijk een kleine komkommer, maar toch reageert je hamster hier heel anders op. Het grote verschil tussen een komkommer en een augurk, is dat een augurk in azijn zit. Azijn is giftig voor je hamster. Je moet dus nooit een augurk aan je amster voeren. Ook niet wanneer je deze eerst hebt afgespoeld onder het water. De azijn zit dan nog helemaal in de augurk. Absoluut niet doen dus.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl