Je hebt vast wel eens een hond gezien die twee verschillende kleuren ogen heeft. Bijvoorbeeld blauw en bruin, of blauw en groen. Wat betekent dit? Is een hond blind aan één oog? Is het gevaarlijk? Welke rassen hebben dit voornamelijk?
Honden met verschillende kleuren ogen
Honden met verschillende kleuren ogen hebben Heterochromie. Dit is de medische benaming voor irissen die twee verschillende kleuren hebben. Het ene oog is bijvoorbeeld blauw en het andere oog is amberkleurig. Dit effect ontstaat door een pigmentfout. Heterochromie komt niet alleen bij honden voor, maar ook bij katten en in mindere mate zelfs bij mensen.
Welke rassen hebben heterochromie?
Heterochromie kan bij vrijwel ieder hondenras voorkomen, maar er zijn wel een aantal rassen waar je het vaker bij ziet. Dat zijn de volgende rassen:
- Alaskan Malamute
- Australian Cattle Dog
- Australian Shepherd
- Beagle
- Border Collie
- Chihuahua
- Dalmatier
- Duitse Dog
- Shih Tzu
- Siberische Husky
- Teckel
- Welsh Corgi
Het is niet helemaal duidelijk waarom juist deze honden vaker Heterochromie hebben dan andere rashonden. Het heeft vooral met genen te maken. Het ras waarbij twee verschillende oogkleuren helemaal vaak voorkomt, is de Australian Shepherd. Een Aussie kan zelfs twee verschillende oogkleuren in één oog hebben.
Twee verschillende kleuren in één oog
Bij honden komt het ook nog wel eens voor dat er twee kleuren in één oog zitten. Het oog is bijvoorbeeld amber met wat blauw erin. De verdeling hierin is altijd anders. Dit komt vooral heel veel voor bij de Australian Shepherd, en in iets mindere mate bij rassen zoals de Border Collie, De Welsh Corgi en Duitse Dog.
Zie je de verschillende oogkleuren ook bij puppy’s?
Wanneer een puppy wordt geboren, zie je niet altijd meteen hoe zijn ogen eruit komen te zien. De oogkleur kan namelijk nog veranderen. Zo kan het zijn dat een puppy in het begin blauwe ogen heeft en dat later een van zijn ogen een andere kleur krijgt. Wil je een puppy kopen, dan weet je vooraf nooit zeker wat voor een kleur ogen hij gat hebben.
Zijn er gezondheidsproblemen?
Er wordt erg veel onderzoek gedaan naar de gezondheid van honden met twee verschillende oogkleuren. Er zijn enkele mythes die maar rond blijven gaan over honden met heterochromie. Zo wordt er vaak gedacht dat honden met verschillende kleuren ogen doof zijn, of gehoorproblemen hebben. Dit is al meerdere keren onderzocht, maar er lijkt geen verband te zijn. In een zeldzaam geval heeft een hond wel gehoorproblemen als hij twee verschillende kleuren ogen heeft, maar een verband is nog niet gevonden.
Blind of niet?
Ook kunnen honden met twee verschillende oogkleuren nog steeds goed zien. Er wordt vaak gedacht dat ze blind zijn, maar dit komt nauwelijks voor. Wel is het zo dat een hond die blind is, wel eens lichtere ogen kan krijgen. Als een hond blind is aan één oog, kan het dus voorkomen dat hij twee verschillende oogkleuren heeft. Dit is echter wel iets anders dan heterochromie. Wanneer een oog opeens blauw of dof van kleur wordt, is het raadzaam om ermee naar de dierenarts te gaan. De kans is groot dat er dan iets anders speelt.
Bijzonder
Een hond met heterochromie is bijzonder, geniet er dus van wanneer je er eentje hebt. Er is niets waar je je zorgen om hoeft te maken.
? Zijn er ook honden met blauwe ogen?
Blauwe ogen komen vaker voor bij honden dan je misschien verwacht. Rassen zoals de Husky, de Border Collie en de Australian Shepherd hebben vaak blauwe ogen.