Welke honden hebben blauwe ogen? 10 rassen op een rij

hond blauwe ogen

Meestal zijn er honden met bruine ogen, maar er zijn ook uitzonderingen. Honden met blauwe ogen vallen op. Veel mensen vinden dit erg mooi. Maar welke rassen hebben blauwe ogen? Tien hondenrassen op een rij met prachtige blauwe ogen.

Blauwe ogen bij honden

Welke honden hebben blauwe ogen? De kleur van de ogen van de hond is vooral afhankelijk van het DNA van de hond. Het zit in zijn genen of niet. Sommige rassen hebben sneller blauwe ogen. Bedenk wel dat je dit bij puppy’s niet altijd goed kunt zien. De oogkleur kan vaak nog veranderen naarmate de puppy ouder wordt. Blauwe ogen komen bij honden veel minder voor dan bruine, of amberkleurige ogen.

Tip: staat een woord onderstreept? Dan ga je naar een pagina met nog meer interessante informatie!

Hondenrassen met blauwe ogen

Er zijn verschillende hondenrassen die bekend staan om hun blauwe ogen. Let wel op: dit betekent niet dat iedere hond van dit ras blauwe ogen heeft. De kans is gewoon wat groter dat je ze aantreft met blauwe ogen.

1. Siberische husky

Waarschijnlijk denk je bij een hond met blauwe ogen meteen aan de Siberische husky. Logisch: bij de husky komt het veel voor dat je blauwe ogen ziet. Het ras staat er echt om bekend. Het komt ook voor dat ze bruine ogen hebben, maar blauw valt meer op. Een husky kan ook een hele lichte blauwe kleur ogen hebben. Sommige mensen vinden dan net alsof hij recht in je ziel kijkt. Soms komt het ook voor dat een husky één bruin oog heeft en één blauw.

De husky is een poolhond, die erg van rennen houdt. Het is een actieve hond, die erg veel van zijn baasje overheeft. Zodra het winter is en er sneeuw valt, heb je een hond die waarschijnlijk niet meer binnen wil komen als hij eenmaal buiten is. Je hebt aan de Husky een geweldige hond.

Lees ook:  8 honden die op een wolf lijken (inclusief foto's)
husky blauwe ogen
husky blauwe ogen

2. Alaskan Klee Kai

De Alaskan Klee Kai is een wat onbekender hondenras, maar de kans is aanwezig dat je ze echt wel gezien hebt. Ze lijken namelijk heel erg op de Husky, maar ze zijn alleen kleiner. Ze hebben bijna allemaal blauw ogen en deze kunnen ook heel lichtblauw zijn. Het is ook mogelijk dat ze een blauw en een bruin oog hebben.

Net als de Siberische Husky is de Alaskan Khee Kai een hond met veel energie. Het is een vriendelijke hond, die veel van bewegen houdt. Het is een vriendelijke hond, die goed in ieder huishouden past.

Alaskan Klee Kai

3. Border Collie

De Border Collie heeft een grote kans om blauwe ogen te hebben, maar het komt zelfs nog vaker voor dat ze een blauw en één bruin oog hebben. Het heeft te maken met zijn merle vacht. Wanneer er minder pigment in de vacht zit, bestaat er een kans dat ook de ogen lichter worden van kleur.

Border Collies zijn herdershonden die vooral veel worden ingezet op boerderijen, om het vee bij elkaar te drijven. Het ras is het meest intelligente van alle hondenrassen en hij heeft een berg aan energie.

Lees ook: Kan een Border Collie goed alleen zijn?

4. Australian Shepherd

De Australian Shepherd is een hond die blauwe ogen kan hebben. De kans is zelfs heel groot dat jouw Aussie twee verschillende oogkleuren heeft, of zelfs twee verschillende kleuren in één oog heeft. Dit wordt ook wel heterochromie genoemd. De Australian Shepherd heeft een gen dat zorgt voor deze bijzondere ogen. Hetzelfde gen zorgt ervoor dat de Aussie zo’n mooie merle vacht heeft. Een Australian Shepherd met blauwe ogen komt dus veel voor en het is zelfs zo dat je de kans hebt dat zijn ogen er nog veel specialer uitzien.

De Australian Shepherd is een actieve en intelligente hond. Het ras wordt vooral ingezet als schapenhond, maar het is ook echt een fijne familiehond. Let er wel op dat dit ras zijn energie goed kwijt moet raken, anders wordt hij snel vervelend.

Lees ook:  6 honden met dreadlocks - ken jij ze al?
Australian Shepherd blauwe ogen

Lees ook: Hoeveel beweging heeft een Australian Shepherd nodig?

5. Welsh Corgi Cardigan

De Welsh Corgi Cardigan heeft vooral vaak blauwe ogen als hij een merle vacht heeft. Dit geldt met name voor de blue merle Corgi’s. Het komt ook voor dat de Corgi slechts één gekleurd blauw oog heeft.

De Welsh Corgi Cardigan is een kleine hond, met een lang lichaam, dat vooral is gefokt als herdershond. Door zijn kleine lichaam, kan hij gemakkelijk achter kleinere dieren gaan, zoals ganzen, eenden en konijnen. Corgi’s zijn ontzettend geliefd bij mensen en dat is niet gek. Ze hebben een geweldige uitstraling.

Corgi blauwe ogen
Corgi

6. Teckel

Nog een kleine hond met een lang lichaam: de Teckel. De teckel kan eveneens blauwe ogen hebben, maar dit komt eigenlijk alleen voor als hij een merle vacht heeft. Een Teckel met blauwe ogen kan je extra zielig aankijken.

Teckels zijn vooral bestemd om konijnen weg te jagen. Door hun kleine formaat, gecombineerd met langwerpig kunnen ze heel gemakkelijk achter hun prooi aan in een hol. Maar Teckels zijn echt niet alleen maar fanatieke jagers: ze zijn ook fantastische gezelschapsdieren, zeer geschikt voor een gezin

Lees ook: Hoe til je een teckel veilig op?

teckel blauwe ogen

7. Sheltie

De Shetland Sheepdog, ook wel de Sheltie is een herdershond die vrij klein is. Net als bij andere honden in deze lijst, heeft de Sheltie blauwe ogen als hij een merle vacht heeft. De kans op lichte ogen is dan echt een stuk groter.

De Sheltie is een hele vriendelijke en intelligente hond. Hij is echt gericht op de mensen om zich heen en moet daarom niet te veel alleen zitten. Doorgaans kan hij goed overweg met andere honden.

8. Pit Bull

De Pit Bull is een hond waarvan de ogen allerlei kleuren kunnen hebben. Bruin, amber, groen of blauw. Het komt dus zeker wel voor dat een Pit Bull blauwe ogen heeft, al is het wel een stuk zeldzamer dan de andere oogkleuren. Wanneer blauwe ogen voorkomen, betekent dit in veel gevallen wel dat de hond niet voldoet aan de rasstandaard.

De Pit Bull wordt vaak gezien als agressieve waakhond. Dit klopt ergens wel, omdat hij erg alert is op zijn omgeving, maar het heeft ook zeker grotendeels te maken met de opvoeding. Een Pit Bull kan ook erg lief en leuk zijn.

Lees ook:  6 beste fluffy of pluche hondenmanden

9. Boxer

De Boxer heeft meestal bruine ogen, maar het komt ook zeker voor dat ze blauwe ogen hebben. Dit komt vooral voor bij de witte Boxer. Let goed op: dit is dus geen albino, maar echt een witte. Dit is wel een zeldzamere kleur voor de Boxer. Houd hier dus rekening mee.

Een Boxer is een actieve en vrolijke hond. Veel mensen zijn dol op hem, omdat hij zo’n ontzettend leuke uitstraling heeft. Het een echte favoriet bij veel mensen.

10. Dalmatiër

De Dalmatiër is een beetje een vreemde eend in de bijt. Het komt niet veel voor dat deze hond blauwe ogen heeft, maar als hij ze heeft, ziet het er prachtig uit. Je moet echter ook goed opletten. Blauwe ogen bij een Dalmatiër kan namelijk betekenen dat hij gehoorproblemen heeft. Hij kan doof zijn aan twee oren of slechts aan een kant. Zo’n 30 procent van de Dalmatiërs heeft hier last van.
Blauwe ogen zijn mooi, maar realiseer je wel dat dit voor extra uitdagingen zorgt.

De Dalmatiër is vooral bekend geworden van de 101 Dalmatiërs. Het is een sociale en intelligente hond, die wel wat gereserveerd kan zijn.

dalmatiër blauwe ogen
Dalmatiër

Honden met blauwe ogen

Eigenlijk kun je in ieder ras wel honden vinden die blauwe ogen hebben. Bij het ene ras komt het wel vaker voor dan de ander. Ook kruisingen kunnen blauwe ogen hebben. Het is logisch dat die blauwe ogen erg tot de verbeelding spreken, maar het is af te raden om puur op de oogkleur te selecteren. Kies vooral een hond die qua karakter bij je past en die een echt maatje voor je zal zijn.

Honden met twee verschillende kleuren ogen

Zoals je misschien wel gemerkt hebt, zijn er ook veel honden met twee verschillende kleuren ogen. Eentje ervan is dan bijvoorbeeld blauw. Het betekent meestal niet dat de hond blind is. Ze hebben een genetische afwijking die heterochromie wordt genoemd.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl