Japanse Kwartel – karakter, verzorging en huivesting

Japanse Kwartel

Kwartels zijn hartstikke leuke vogels om te houden. Eén van de meest bekende kwartelsoorten om als vogel te houden is de Japanse kwartel. Dit is een rustige vogel, die je gemakkelijk tam kunt krijgen en die zeer geschikt is voor in een volière. Waar moet je op letten wanneer je de Japanse kwartel wilt houden?

Over de Japanse Kwartel

De Japanse Kwartel is één van de meest populaire kwartelsoorten die je kunt houden in je voilere. Het is een vogel die rond de 17 tot 19 centimeter hoog wordt. Hiermee is het een wat grotere kwartel dan de meeste kwartelsoorten. Van oorsprong komt deze vogel voor in Zuidoost-Azië. Kwartels worden vaak gefokt voor de eieren of het vlees, maar je kunt deze vogels natuurlijk ook heel goed als huisdier houden, omdat ze gewoonweg hartstikke leuk zijn.

Karakter

De Japanse Kwartel heeft een zacht karakter. Hij is niet snel agressief en gemakkelijk tam te krijgen. Soms kan hij wat schrikkerig zijn en hij vindt het dan ook fijn om veel verstop-plekken te hebben in zijn leefomgeving. Denk aan struiken en graspollen. Het zijn geen knuffeldieren. Ze worden liever niet te veel vastgehouden – anders dan bij veel kippenrassen wel het geval is.

Uiterlijk van de Japanse Kwartel

Het uiterlijk van de Japanse Kwartel is erg mooi. Zowel de hanen als de hennen hebben prachtige veren die meestal gemeleerd zijn. Door de kleuren die ze hebben, kunnen ze gemakkelijk De volgende kleurslagen zijn erkend:

 • Crème wildkleur
 • Bruin pastel
 • Bruin wildkleur
 • Donker wildkleur
 • Geel wildkleur
 • Getekend bont
 • Pastel wildkleur
 • Wildkleur
 • Wit
 • Zilver wildkleur

De meest bekende kleurslag is de wildkleur. Behalve de genoemde kleuren, kunnen de kwartels ook andere kleurmutaties hebben. Die kleuren worden dan alleen niet erkend. Je kunt de Japanse Kwartel dan dus niet meenemen naar bijvoorbeeld een tentoonstellingen. Ook kun je er beter niet mee doorfokken.

Wat voor een geluid maken ze?

De Japanse Kwartel maakt niet veel geluid. Het is vooral zacht gepiep. De haan kan wel kraaien en deze roep is wat harder. Het geluid van de hennen is veel zachter en deze laten zich dan ook een stuk minder vaak horen.

Huisvesting of hok

Je kunt de Japanse Kwartel binnen in een grote voilere houden, of buiten in een hok. De Japanse kwartel zal voornamelijk op de bodem rondlopen, dus je moet er voor zorgen dat er hier veel te doen is. Denk aan beschutting, zoals struiken of een overdekt huisje of een kapotte bloempot waar ze in kunnen schuilen.

Per Japanse kwartel moet je een beschikbare ruimte hebben van tenminste 30 centimeter bij 30 centimeter. Let wel op: dit is nog steeds erg klein en beter zou zijn om zeker het dubbele aan te bieden. Zo hebben je kwartels voldoende bewegingsruimte. Ze hebben geen zitstokken nodig, omdat ze hier toch niet op zullen zitten. Kies vooral voor horizontale ruimte, geen verticale. Ze gaan namelijk niet de hoogte in. Wil je ze binnen houden, dan moet de kooi dus groot genoeg zijn om lekker rond te scharrelen.

Als je ze buiten houdt, dan is het belangrijk dat je ook een gedeelte hebt waar ze even binnen kunnen zitten. Denk aan een nachthok. Dit nachthok moet wel vanaf de grond bereikbaar zijn voor de kwartel. Houd er ook rekening mee dat het verblijf niet open is aan de bovenkant. Anders loop je het risico dat je Japanse Kwartel ontsnapt, of dat er katten bij je hok komen.

Zandbad

Japanse Kwartels houden zichzelf graag schoon met een zandbad. Zet daarom een schaal in het verblijf waar je fijn zand in kunt doen. Zeer geschikt hiervoor is bijvoorbeeld Chinchilla-zand. Let er op dat je dit zandbad regelmatig ververst.

Kan een Japanse Kwartel vliegen?

Er wordt vaak beweerd dat Kwartels niet kunnen vliegen, maar dit klopt niet. De Japanse Kwartel kan zeker wel vliegen. Hij doet het alleen niet zo veel.

Kun je Japanse Kwartels samen houden?

Je moet nooit een Japanse Kwartel alleen houden. Het zijn namelijk zeer sociale dieren. Houd ze dus in groepen. Hierbij moet je met het volgende rekening houden:

 • Houd de Japanse Kwartel minimaal in een trio
 • Houd één haan aan. Meerdere hanen kunnen onderling agressief gedrag vertonen
 • Wil je ook kwarteleieren hebben? Zorg dan dat er geen haan bij is

Kan de Japanse Kwartel samen met kippen?

Je kunt beter geen Japanse Kwartels samen houden met kippen. Beide vogels hebben andere voeding nodig. Daarnaast kunnen kippen agressief gedrag vertonen naar kleinere vogels. De kans is dus vrij groot dat de kwartels worden gepikt of weggejaagd.

Lees ook: Deze 7 vragen zijn belangrijk als je kippen in je tuin wil hebben

Hoe kun je Japanse Kwartels seksen?

Omdat het onverstandig is meerdere hanen samen te houden, is het goed om te weten welk geslacht de kuikens hebben. Wanneer de kwartel acht weken oud is, is het vrij gemakkelijk om het geslacht te bepalen. Sowieso zijn de veren bij de wildkleur-variaties op de borst vaak een stuk bruiner bij het mannetje en wat meer crémekleurig bij de vrouwtjes.

Mannetjes produceren daarnaast een soort schuim of foam, waardoor je ze goed kunt onderscheiden van de vrouwtjes. Dit wordt geproduceerd in de zogenaamde foam-klier, die in het poepgat van de vogel zit. Dit poepgat wordt ook wel de cloaca genoemd. Pak een kwartel, leg hem op zijn rug in je hand. Duw zachtjes met je vinger net boven de cloaca en ga naar beneden. Komt er een wit schuim uit? Dan is het een mannetje.

Let wel op: dit moet je niet te vaak doen, omdat de geslachtsorganen bij hanen erg gevoelig zijn.

Voeding

Japanse Kwartels eten zaden en groente. Het zijn scharrelaars, dus ze pakken het liefste het eten van de grond af. Een voerbakje heeft dus meestal minder zin. Kies voor een mengeling van tropisch zaad en onkruid zaad en vul dit regelmatig aan met groente. Let wel op: geef geen groente uit de look-familie. Denk aan prei en verschillende uien. Dit is niet goed voor je kwartel. Er bestaat ook speciaal kwartelvoer dat je kunt gebruiken. Aanvullend kun je nog extra calcium geven. Ook kun je wel eens wat anders geven. Denk aan meelwormen en sprinkhanen.

Er moet natuurlijk ook altijd schoon drinkwater beschikbaar zijn voor jouw Japanse Kwartel.

Kwartels voor de eieren houden

De eieren van de Japanse kwartel worden gezien als een delicatesse. Je zou er dus voor kunnen kiezen om de Japanse kwartel niet alleen voor de sier te houden, maar ook voor de eieren. Een Japanse Kwartel kan tot wel 300 eieren per jaar leggen en legt alleen geen eieren in de winterperiode. De Japanse Kwartel kan al met vijftig dagen beginnen met het leggen van eieren. Hoe ouder je Kwartel je wordt, hoe minder eieren er worden gelegd. Het is belangrijk dat de Japanse Kwartels voldoende eiwitrijke voeding krijgt.

Waar koop je de Japanse Kwartel?

Een Japanse Kwartel kun je kopen bij veel kwekers. Bezoek eens een huisdierenbeurs of neem contact op met een lokale kweker. Ook op websites als Marktplaats worden regelmatig Kwartels te koop aangeboden. Controleer dan wel altijd goed of de verkopende partij wel betrouwbaar is.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl