Mag een kip paprika eten? Dieet en voedingsadvies voor kippen

kip paprika
kip paprika

Kippen eten van alles, en wanneer jij kippen in je tuin hebt scharrelen, wil je vast af en toe iets geven dat je over hebt uit je eigen keuken. Mag een kip paprika eten of is het juist schadelijk omdat het bij de nachtschade-familie hoort? Maakt het nog verschil welke kleur paprika je geeft? Welk voedingsadvies is er voor kippen?

Over kippen

Kippen leven in groepen en zijn heel sociale wezens. Er zijn ontzettend veel verschillende kippenrassen, dus er zit altijd wel een soort tussen die goed bij je past. Zo heb je rassen zoals de Barnevelder, de Bruine legkip, de Brahma kip of de Zijdehoen. Voor kippen moet je wel voldoende ruimte hebben en de verzorging kost flink wat tijd. In het algemeen eten ze meel en zaden, maar ze kunnen ook zeker groente en fruit eten.

Mag een kip paprika eten?

Hoewel de paprika deel uitmaakt van de nachtschade-familie, mag een kip wel paprika eten. Paprika’s zijn niet schadelijk voor kippen en bevatten zelfs enkele gezondheidsvoordelen. Ook de zaadjes in de paprika’s zijn veilig te eten voor jouw kip. Je moet wel oppassen met de plant van de paprika, deze is wel schadelijk voor je kippen. Heb je wat paprika over? Dan kun je dit dus prima in je kippenren gooien. Let er wel op dat paprika altijd een aanvulling moet zijn op kippenvoer. Zie de paprika als een lekkere extra.

Gezondheidsvoordelen

Paprika’s zijn heel gezond voor je kippen. Ze zitten bomvol met allerlei vitamines, zoals vitamine C, K en E. Ook zitten er mineralen, zoals kalium. Dankzij deze voedingswaarden zijn paprika’s slimme keuzes om aan je kip te geven. Ze passen zeker bij een gezond dieet.

Lees ook:  Amrock - grote kip met een opvallend uiterlijk

Maakt de kleur van de paprika nog uit?

Het maakt in principe niet uit welke kleur paprika je aan je kippen geeft. De kleur van de paprika heeft te maken met het rijpingsproces. Een groene paprika is minder rijp dan een gele paprika, en een rode is het verst in het rijpingsproces. De rode paprika heeft wel de meeste voedingswaarden. Wil je dus vooral ook iets geven dat goed is voor je kippen? Dan is rode paprika de beste optie.

Nachtschade-familie en het gevaar

Nachtschade is een plant, die giftig is. Groente dat ook uit de nachtschade-familie komt, waar een stof in zit die Solanine heeft. Deze stof is voor veel dieren gevaarlijk. Andere groentes die deel uitmaken van de Nachtschade zijn bijvoorbeeld de aubergine, de aardappel, de tomaat en de rode peper. Bij de paprika hoef je je weinig zorgen te maken om schadelijke stoffen voor je kippen. Die zitten namelijk vooral in de paprikaplant zelf en de bloem ervan. Wanneer je een moestuin hebt met paprika erin, is het duw wel slim om kippen hierbij weg te houden. Al zullen ze waarschijnlijk niet snel van de paprikaplant eten.

Bekijk ook de complete voedingsgids voor jouw kip

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl