Veel honden hebben behoefte aan vrij rondwandelen. Maar er zijn in Nederland steeds minder plekken waar de hond los mag lopen. In veel natuurgebieden moet een hond zijn aangelijnd. In zo’n geval kun je bijvoorbeeld kiezen voor een lange hondenlijn, bijvoorbeeld van 3, 4, 5 of zelfs 10 meter.
Waarom een lange hondenlijn?
Honden vinden het heerlijk om tijdens een wandeling even te stoppen en te snuffelen, of om juist een stukje achter hun neus aan te lopen. Met een korte hondenriem is dit best lastig voor ze en worden ze gedwongen altijd met je mee te lopen. Er komt al snel spanning op de riem te staan en de hond trekt al snel.
Je zou natuurlijk naar een losloopgebied of een losloopveldje kunnen gaan, maar misschien heb je dat niet direct in de buurt, is het er altijd druk, of kan je hond niet goed met andere honden overweg. In zo’n geval is een lange hondenlijn een goed idee. Je hond heeft meer vrijheid en ruimte om rond te snuffelen.
Wat als je hond niet goed met andere honden om kan gaan?
Misschien ben je bang dat een lange hondenriem niet slim is, wanneer je hond niet goed met andere honden om kan gaan. Hij valt misschien snel uit naar een andere hond. Je vraagt je dan af of een lange lijn wel verstandig is.
Hoe strakker een riem staat, zoals bij een korte lijn het geval is, hoe groter de kans is dat je hond een andere hond niet op de juiste manier kan benaderen. Lichaamstaal en de manier van elkaar benaderen is bij honden meestal heel belangrijk. Een langere riem kan er dus juist voor zorgen dat situaties tussen honden niet escaleren.
Het is echter wel belangrijk dat je altijd goed naar je hond kijkt. Alleen jij kent het gedrag van je hond het beste. Is een lange lijn toch een risico? Neem dit dan niet.
Een flexlijn is geen goede keuze
Een flexlijn, of een rolriem, Dit is een riem die inrolt met een stopknop er op. Zo kun je bepalen hoeveel ruimte je hond heeft. Hoewel dit in veel gevallen erg handig is, kent een flexriem ook veel nadelen en gevaren. De lijn is vaak van nylon. Dit soort hondenriemen kennen de volgende nadelen:
- Je kunt jezelf verwonden aan de hondenriem. Als je in een opwelling de dunne, nylon draad vastpakt, terwijl deze in of uit het kastje rolt, kunnen er flinke blaren of brandwonden ontstaan.
- Ook je hond kan gewond raken, omdat de lijn om zijn poten verstrengeld kan raken
- Omdat een flexlijn altijd een andere lengte heeft, leert de hond juist om te trekken. Er zijn namelijk gevallen waarin hij bij trekken meer ruimte krijgt
- Er zijn al meerdere flexlijnen geweest die kapot gingen, waardoor het stopmechanisme niet goed meer werkte.
- Laat je de riem een keer per ongeluk vallen, dan kan de klap op de grond er al voor zorgen dat je hond schrikt. Ook is de kans dan vrij groot dat de lijn zich automatisch terugrolt en ook dit kan voor een schrikreactie bij je hond zorgen, met alle gevolgen van dien.
Voorkom onverwachte problemen en kies dus bij voorkeur niet voor een flexriem.
Ideaal voor halsband of hondentuig
Een goede lange hondenriem kan worden bevestigd aan zowel een hondentuig of een halsband. Let er vooral goed op dat de hondenriem sterk genoeg is.
Welk materiaal?
Kies voor je lange hondenriem voor materiaal dat sterk is, maar niet te zwaar. Hoe zwaarder het materiaal is, hoe vervelender dit voor de hond kan zijn. Zeker bij een lange lijn.
Formaat musketon
Het is ook heel slim om goed te kijken naar het formaat van de musketon. Als een musketon vrij groot is, zal dit voornamelijk voor kleine hondjes minder geschikt zijn. Het is al snel te zwaar voor zo’n klein hondje.
Hondenriem 3 meter
Een hondenriem van 3 meter lang is handig voor plaatsen waar de hond niet al te ver kan lopen, maar toch wel wat ruimte heeft. Denk aan een stadspark bij je in de buurt. De volgende riemen van 3 meter liggen goed in de hand en zijn stevig genoeg voor de kleine én de grote honden. De hondenriem is makkelijk hanteerbaar als hij 3 meter is.
Hondenriem 4 meter
Wil je juist een riem die 4 meter lang is, bijvoorbeeld omdat je hond wat meer ruimte nodig heeft? Dan kan 5 meter misschien net te lang zijn. Gelukkig zijn er ook goede lange hondenlijnen van 4 meter.
Hondenriem 5 meter
Wil je je hond echt veel ruimte geven, dan is een hondenlijn van 5 meter een goede optie. Ideaal wanneer je naar het bos of een natuurgebied gaat waar honden niet los mogen lopen. Je hond heeft hier voldoende ruimte mee, en kan overal lekker snuffelen. 5 meter is ook een fijne lengte om je hond bijvoorbeeld vast te maken in een tuin en hem toch genoeg ruimte en vrijheid te geven.
Hondenriem 8 meter
Nog meer ruimte heeft je hond met 8 meter. Dit is niet geschikt voor in de stad en mag echt alleen worden gebruikt op plekken waar je hond geen risico loopt. Dus niet in de buurt van een weg. Denk aan natuurgebieden.
Hondenriem 10 meter
Een hondenlijn van 10 meter is voor de meeste mensen wel echt de max. Hoewel er zelfs nog langere riemen zijn, is het gevaar op problemen dan net wat groter. Tien meter is nog wel goed mogelijk, bijvoorbeeld in een natuurgebied of een andere plaats waar veel ruimte is.
Tips bij een lange hondenlijn
Wanneer je met je hond aan een lange hondenlijn loopt, is het belangrijk dat je alsnog alert blijft. Een langere lijn kan bijvoorbeeld in de knoop raken, of verstrikt raken. Ook kan je hond altijd iets zien dat hij interessant vindt en daar plots achteraan rennen. Ga je wandelen met de hond? Dan hoef je hem echt niet altijd de volledige ruimte te geven. Merk je dat minder bewegingsruimte beter is? Bijvoorbeeld omdat het drukker is? Geef je hond dan dus ook gewoon minder ruimte en laat de riem meer vieren.
Houd ook altijd je omgeving goed in de gaten. Pas op voor bijvoorbeeld fietsers. Je wilt niet dat er een strak, gespannen lijn over het fietspad heen gaat als er iemand aankomt. Oefen ook goed met je hond, zodat hij naar je luistert wanneer je hem roept.
Heb je de hond wel voldoende onder controle?
Misschien ben je bang dat je je hond niet genoeg onder controle hebt, wanneer je met een lange hondenriem loopt. De vraag is vooral: is dit altijd en overal nodig? Honden hebben ook een stukje vrijheid nodig. Ze hoeven niet constant naast je te lopen, maar moeten ook kunnen snuffelen en ergens wat meer tijd kunnen nemen dan jij misschien wil.
Wel is het slim om je hond goed te trainen, zodat hij reageert wanneer je bijvoorbeeld zijn naam noemt. Nou zal dit niet bij ieder hondenras gemakkelijk gaan, maar toch is dit doorgaans wel degelijk iets dat je kunt leren. Weet je niet goed hoe je dit moet aanpakken? Ga dan naar een lokale hondenschool. Zo kun je in een gecontroleerde omgeving oefenen om je hond beter naar je te laten luisteren.