8 feiten over de LaPerm die je nog niet wist

laperm feiten

De LaPerm is een prachtige kat met een krullende vacht. Het is een zeldzaam kattenras. Wil je meer te weten komen over dit ras? Dan geven we je 8 feiten die je nog niet wist over de LaPerm.

De LaPerm

De LaPerm is een kat die vooral bekend staat om zijn gekrulde vacht. Het is een lieve, aanhankelijke kat. Dit is ook een vrij gemakkelijke kat om te hebben, vooral voor beginners. Van oorsprong is het een kat uit Amerika.

Lees ook: 4 katten met krullen – ken jij ze al?

1. Het ras ontstond per ongeluk

De LaPerm is per ongeluk ontstaan in 1982 op een kersen-boerderij in Oregon. Er werd een nestje kittens geboren, waarvan eentje kaal was. De katten werden naar binnen gehaald, omdat het toch wel koud was. Al snel bleek dat de kat later een krullende vacht kreeg. De kat werd liefkozend Curly genoemd en het was een aanhankelijke, lieve kat. Later bleek dat Curly alleen maar kittens kreeg met een krullende vacht en dat het krullende gen dus dominerend was. De eigenaresse werd overgehaald om eens naar een kattenshow te gaan en daar reageerde iedereen laaiend enthousiast op de kat.

2. In 2015 erkend in Nederland

Het duurde nog wel even tot de LaPerm werd erkend als ras in Nederland. In 2002 kwam de eerste LaPerm al ons land in, maar pas in 2015 werd hij ook echt als raskat erkend.

3. Verschillende soorten vacht

De vacht van de LaPerm kan zeer divers zijn. Eigenlijk zijn alle kleuren en patronen mogelijk. Al zie je vooral rood en gestreepte katten. Ook kunnen de krullen heel klein zijn of juist weer heel groot. Al deze varianten zijn ook echt toegestaan volgens de rasstandaard.

4. Wordt geboren zonder haar

De meeste LaPerms worden zonder haar geboren. Sommige worden wel geboren met een vacht, maar zonder krullen. De krullen worden pas later zichtbaar bij deze kat.

5. Verharen en vachtverzorging

Je verwacht het met al die krullen misschien niet: maar de vachtverzorging van de LaPerm is heel gemakkelijk. De kat verhaart nauwelijks en hij houdt zichzelf doorgaans goed schoon. Af en toe borstelen om de grote klitten eruit te halen is eigenlijk het enige dat je hoeft te doen.

6. LaPerm is niet hypoallergeen

De LaPerm wordt vaak een hypoallergene kat genoemd. Dit houdt in dat als je een kattenallergie hebt, je weinig tot geen last zal hebben van de LaPerm. Toch is dit niet het geval. De LaPerm is nooit honderd procent hypoallergeen. Het is wel zo dat je mogelijk minder last hebt van deze kat, vergeleken met andere katten. Dit komt omdat de LaPerm niet veel verhaart. Maar neem geen risico’s als je echt een kattenallergie hebt.

7. Zeer actieve kat

De LaPerm is een kat met veel energie. Hij heeft behoorlijk wat beweging nodig. Speel dus regelmatig met hem, of laat hem lekker buiten rondlopen. Als hij veel buitenkomt, zorg er dan wel voor dat de buren er geen last van hebben.

8. Aanhankelijke kat

De LaPerm is een kat die graag geknuffeld wordt en het leuk vindt om tijd door te brengen bij zijn baas. Dit is een kat die lekker op je schoot nestelt. Hierdoor is de LaPerm een prima kat voor bijvoorbeeld gezinnen. Je weet zeker dat je een kat in huis haalt die lief is en het makkelijk met iedereen kan vinden.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl