Marans – kip die rode eieren legt

marans kip

Het grote kippenras Marans komt oorspronkelijk uit Frankrijk. Wat deze kippen extra bijzonder maakt, is dat de eieren die ze leggen een rode kleur hebben. Wil jij graag deze kip als huisdier houden? Ontdek dan wat er zo bijzonder aan is en waar je op moet letten.

Over de Marans Kip

De Marans Kip komt oorpsronkelijk uit Frankrijk. Hierdoor spreek je de naam uit als ‘Maran’. Ze worden in Frankrijk voornamelijk gehouden als vleeskip. Toch worden de kippen ook vaak als dubbelkip gebruikt: voor zowel de eieren als het vlees. Het is een vrij groot ras. De haan kan tot vier kilo wegen en de hen is iets lichter dan dat.

Kleur

De Marans kip heeft een rode kam en rode oren. De veren van deze kip kunnen verschillende kleurslagen hebben. Denk aan zwart, wit, goudkoekoek, tarwe en zilverkoekoek. Donkere kleuren zie je het meeste.

Wat voor een karakter heeft de Marans?

Wil je een kip die doorgaans vrij makkelijk in de omgang is? Dan is de Marans kip een goede keuze. Deze kip sloopt niet veel, maar is wel erg nieuwsgierig. Onderling maken ze vrijwel geen ruzie. Je kunt hem goed in je tuin laten scharrelen. Maar let wel op: deze kippen hebben flink wat ruimte nodig en het kan moeite kosten om ze tam te krijgen.

Lees ook: Deze 7 vragen zijn belangrijk als je kippen in je tuin wil hebben

Lees ook:  Mag een kip banaan eten? Is het gezond fruit?

Leg de Marans eieren?

De Marans legt in een jaar gemiddeld rond de 150 eieren. Dit zijn vrij grote eieren. En wat vooral bijzonder is aan deze eieren, is dat ze een rode kleur hebben. Hoe jonger een hen is, hoe roder de eieren zijn. Ook is de kleur van de eieren verschillend afhankelijk van de temperatuur. In de zomer zijn de eieren bijvoorbeeld minder rood. De eieren kunnen ook een chocoladebruine kleur hebben.

Kan een Marans vliegen?

Een Marans is vrij groot en hij heeft niet echt grote vleugels. Hierdoor is het best moeilijk voor deze kip om te vliegen, maar het is niet onmogelijk. Zorg dus dat de omheining van je tuin groot genoeg is en houd natuurlijk rekening met bijvoorbeeld katten in de buurt.

Tips voor het houden van deze kippen

  • Marans hanen gaan niet altijd even goed met elkaar overweg. Het is dus beter om er slechts één te hebben
  • Deze rassen zijn niet direct geschikt voor beginners. Het kan natuurlijk wel, maar lees je dan goed in.
  • Houd nooit maar één kip. Marans kippen hebben gezelschap nodig van soortgenoten.

Waar kun je Marans kippen kopen?

Er zijn plaatsen waar Marans kippen te koop zijn, maar je moet er wel rekening mee houden dat deze kip niet altijd even gemakkelijk te vinden is. De kosten kunnen daardoor ook wat hoger oplopen. Je zou ze online kunnen vinden of bijvoorbeeld via een dierenmarkt. Praat altijd goed met de kweker, zodat je van tevoren beter kunt inschatten of deze kip wel echt geschikt is voor je.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl