Verhaart een Australian Shepherd veel? + vachtverzorging tips

verhaart australian shepherd

De Australian Shepherd staat bekend om zijn lange vacht. Je vraagt je daardoor waarschijnlijk af: verhaart een Australian Shepherd veel? En hoe moet je die lange, dikke vacht verzorgen? Dit zijn logische vragen die je jezelf stelt voordat je overweegt om een Aussie in huis te halen.

Over de Australian Shepherd

De Australian Shepherd is een energieke herdershond, die we ook wel kennen als de Australische herder of de Aussie. Deze hond is intelligent, energiek en erg gericht op de eigenaar. Opvallend is ook dat ze prachtige kleuren hebben. Ook hun ogen kunnen bijzonder gekleurd zijn, zoals verschillende kleuren ogen. En ook opvallend is natuurlijk de lange vacht.

Wist je dat we nog veel meer informatieve artikelen over de Australian Shepherd hebben? Bekijk het overzicht om alles te weten te komen over dit prachtige ras.

Verhaart een Australian Shepherd veel?

De Australian Shepherd verhaart ontzettend veel. Het hele jaar door zul je lange, witte haren overal in je huis vinden. De Aussie heeft een dubbele vacht. De dikke ondervacht die waterdicht heeft. Er is ook een bovenlaag. En dat betekent dat een Asutralian Shepherd erg veel haar heeft en ook nog eens erg veel verhaart.

Hoe vaak verhaart een Aussie?

Houd er maar rekening mee dat de Aussie het hele jaar door flink veel haren verliest. Aanvullend zijn er twee momenten in het jaar waarop Australian Shepherds nog meer haren verliezen. Je hond is dan in de rui en dit is meestal wanneer de wintertijd aanbreekt en wanneer de zomertijd aanbreekt. Tijdens de rui is het noodzakelijk om je hond veel te borstelen. Zo kun je de losse haren gemakkelijker uit zijn vacht krijgen.

Lees ook:  Wat zijn de nadelen van een Australian Shepherd?

Is de Australian Shepherd hypoallergeen?

De Australian Shepherd is niet hypoallergeen. Wanneer je een hondenallergie hebt, zul je van deze hond al snel last hebben. Houd er rekening mee dat zelfs veel stofzuigen niet zal helpen als je echt een flinke hondenallergie hebt. In dat geval zijn andere hondenrassen beter geschikt om te hebben.

Vachtverzorging voor tijdens de rui

Omdat de Australian Shepherd lange haren en een dikke ondervacht heeft, kunnen de haren gemakkelijk vast blijven zitten in de vacht. Dit zorgt al snel voor irritaties, waardoor er hotspot kan ontstaan. Het is slim om je hond regelmatig te borstelen. In de periode van de rui kun je dit om de paar dagen doen.

Kies voor een kam die ook meteen de ondervacht mee kan pakken, zodat je ook echt daar de losse haren weg kan halen. Bijvoorbeeld de Furminator. Dit is een handig hulpmiddel waarmee je echt de ondervacht goed mee kunt borstelen, maar het is niet geschikt voor dagelijks gebruik. Voor een Australian Shepherd is maat L de beste maat.

Het kan ook geen kwaad om je Australian Shepherd mee te nemen naar de trimmer. Deze kan de hond dan goed borstelen en vooral enkele probleemgebieden onder handen nemen. Ook kunnen dan de haren die bijvoorbeeld bij de poten en tussen de tenen zitten worden weggehaald. Je hoeft niet wekelijks of maandelijks naar de trimsalon te gaan met je Aussie. Doe dit vooral wanneer je hond echt in de rui is.

Lees ook:  Australian Shepherd: informatie, karakter, uiterlijk en verzorging

Andere redenen van haarverlies

Heeft jouw Aussie opeens veel meer haarverlies dan normaal en krijgt hij bijvoorbeeld kale plekken? Dan kan er een andere oorzaak zijn dan de rui of normaal, dagelijks haarverlies. Zo kan er een ziekte zijn, of voelt de Autralian Shepherd zich mogelijk niet helemaal goed. Het is ook mogelijk dat je Aussie last heeft van vlooien of teken, of een andere vorm van irritatie. Of misschien is er een verschil in de hormoonbalans.

Heb je het idee dat jouw hond abnornaal veel haar verliest? Ga dan naar je dierenarts om de onderliggende oorzaak te bepalen.

De Aussiedoodle

Je kunt eventueel overwegen om in plaats van een Australian Shepherd een Aussiedoodle aan te schaffen. Dat is een kruising tussen de Australian Shepherd en de Poedel. Deze hond verhaart een stuk minder en de kans is zelfs vrij groot dat je geen last van allergieën hebt. De Aussiedoodle is echter nog niet heel erg populair, dus kan lastig zijn om te vinden.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl