Verhaart een Labrador veel? (+ vachtverzorging tips)

verhaart labrador

Als je overweegt om een labrador te kopen, dan vraag je je misschien af of een labrador veel verhaart. Hoeveel haarverlies heeft deze hond? Je verwacht met de korte haren van deze hond waarschijnlijk dat er weinig haarverlies is, maar schijn bedriegt!

Over de Labrador

De Labrador Retriever is een populaire hond, die verschillende kleuren kan hebben. Meestal zie je ze in de kleuren blond, bruin en zwart. Het is een relaxte hond, die prima in een gezin past. De Labrador is vriendelijk, en altijd wel in voor een wandeling.

Verhaart een Labrador veel?

Bij een Labrador verwacht je misschien weinig haarverlies. De hond heeft korte haren. Maar vergis je niet: een Labrador heeft een zogenaamde dubbele vacht. Dit betekent dat je hond een bovenlaag heeft, maar ook nog een onderlaag, die waterdicht is. En die dubbele vacht zorgt ervoor dat je Labrador ontzettend veel verhaart. En die haren vind je overal: op je kleding, je bankstel, in de auto en op de vloer.

Hoe vaak verhaart een Labrador?

Een Labrador verhaart het hele jaar door wel, maar er zijn eigenlijk twee momenten waarop het haarverlies nog veel erger is. Deze zijn meestal in de lente en in de herfst. In de lente verliest de labrador zijn wintervacht. De ondervacht valt dan bijna helemaal uit. Je zult ook merken dat je labrador een dan wat minder dikkere vacht heeft. In de herfst verhaart de Labrador opnieuw veel, omdat dan de zomervacht dan plaats moet maken voor de wintervacht. Deze periode wordt ook wel de ruiperiode genoemd.

Lees ook:  Boxador - kruising tussen een Labrador en Boxer

Waarom in de rui?

Waarom verhaart een Labrador eigenlijk twee keer per jaar? Dit heeft vooral te maken met de verschillende seizoenen. De vacht van een Labrador is zo geschikt voor de warme, zomerse dagen, maar ook voor de koude winters.

Hoe zit het met de puppy’s?

Labrador puppy’s hebben nog geen ondervacht en hierdoor verharen ze minder dan een volwassen Labrador. Haarverlies komt bij een puppy dus nog niet zo veel voor, maar naarmate ze ouder worden, zul je ook meer haren zien overal.

Hypoallergeen?

Omdat een Labrador zo veel haar verliest, is hij niet hypoallergeen. Mensen met een hondenallergie zullen waarschijnlijk last hebben van de haren van een Labrador. Wanneer je het huis goed haarvrij houdt, zullen de klachten gelukkig wel wat meevallen

Vachtverzorging tijdens de rui

Wanneer een Labrador in de rui is, kunnen alle losse haartjes voor irritaties en jeuk gaan zorgen. Daarom is het vooral in de ruiperiode slim om de vacht van je Labrador goed te verzorgen. Goed borstelen is dan vooral van belang. Doe dit tenminste één keer per week en zorg ervoor dat de losse haren worden weggehaald bij je hond. Een goede hondenborstel hiervoor is voldoende.

Een aanrader is om ook af en toe de Furminator te gebruiken. Hiermee kun je de losse haren van de ondervacht gemakkelijk uit je Labrador borstelen. De Furminator mag je echter niet té vaak gebruiken. Houd het op ongeveer één keer per maand. Voor een Labrador heb je de Furminator voor kort haar nodig in maat L.

Huis schoon houden van haar

Heb je een Labrador in huis? Dan ontdek je al snel dat je huis vol haren zit. Dit is vooral vervelend wanneer je een allergie hebt, of visite krijgt van mensen die allergisch zijn. En overal hondenhaar is natuurlijk ook niet altijd even fris. Wanneer je dagelijks stofzuigt. Verder kun je kledingrollers gebruiken voor je kleding, je meubels en bijvoorbeeld de auto.

Lees ook:  15 populaire Labrador kruisingen (inclusief foto’s)

Lees ook ons artikel over het haarvrij maken van je auto

Andere oorzaken van haarverlies bij Labradors


Het is heel normaal als je Labrador verhaart, maar er kunnen ook andere zaken zijn waardoor hij opeens meer gaat verharen. Namelijk:

  • Ouderdom: een Labrador die oud is, kan steeds meer kale plekken krijgen.
  • Eetgedrag: verkeerd eten kan voor een ongezonde vacht zorgen. Ook allergiëen voor bijvoorbeeld gluten kunnen voor problemen met de vacht zorgen.
  • Vlooien, teken en andere parasieten: je Labrador heeft last van jeuk en hierdoor kunnen er kale plekken ontstaan
  • Stress: een hond die stress heeft, kan haarverlies hebben. Dit geldt ook voor honden die zich bijvoorbeeld eenzaam voelen.
  • Ziekte: mogelijk is er een ziekte waardoor je hond verhaart.
  • Zwangerschap: hormonen tijdens de zwangerschaps kunnen de vacht van je Labrador enigszins veranderen.

Zie jij ongebruikelijk veel haarverlies bij jouw Labrador? Raadpleeg dan altijd een dierenarts. Denk je dat het verharen te maken heeft met stress of verveling? Vraag dan de hulp bij een hondengedragspecialist. Kijk dus altijd goed naar eventuele onderliggende oorzaken.

Hoe zit het met de Labradoodle?

De Labradoodle is geen officieel ras, maar een kruising tussen een Labrador en een Poedel. Deze hond verhaart veel minder dan de Labrador. Let wel op dat deze hond snel last heeft van klitten en dat je hem dus vaak moet borstelen. Doe je dat niet, dan zul je hem kaal moeten (laten) scheren.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl