Australian Shepherd: informatie, karakter, uiterlijk en verzorging

australian shepherd

De Australian Shepherd is een fantastische hond, waar je ongetwijfeld direct verliefd op wordt wanneer je er kennis mee maakt. Maar wat is de Aussie precies voor een hond? Wat kun je verwachten bij dit ras?

Over de Australian Shepherd

De Australian Shepherd is een echte herdershond. Hij rent met alle plezier achter een kudde schapen aan. Tegelijkertijd kan hij goed als huisdier worden gehouden. De Australian Shepherd heeft een aantal bijzondere kenmerken, zoals de vachtkleur en de oogkleur. De Australian Shepherd wordt ook vaak liefkozend Aussie genoemd. Anderen noemen hem ook nog wel eens Australische herder.

Geschiedenis van het ras

De Aussie is ontstaan toen er verschillende herdershonden van Europa naar Australië gingen om daar op boerderijen te werken. Daar werden de herdershonden met elkaar gekruisd, om vervolgens weer naar Amerika te worden gebracht. In de Verenigde Staten werd het ras, zoals we het nu kennen, geperfectioneerd.

Uiterlijk van de Australian Shepherd

De Australian Shepherd heeft een langharige vacht. Hij kan verschillende kleuren hebben en ook verschillende patronen. Merle en Tri zie je veel. Een Australian Shepherd kan tussen de 20 en de 27 kilo wegen en is hiermee een gemiddeld grote hond. Hij heeft hangende oren een een lange snuit.

Lees ook:  5 rassen vergelijkbaar met de Australian Shepherd (inclusief foto’s)

Lees ook: Waarom hebben sommige honden twee verschillende kleuren ogen?

Bijzondere ogen

Niet alleen de vacht van de Aussie heeft verschillende kleuren. Ook zijn ogen zijn vaak verschillend. Ze kunnen allebei een andere kleur hebben, maar ook meerdere kleuren per oog. Bij puppy’s kun je deze bijzondere ogen nooit goed zien, dat vormt later meestal pas.

Karakter van de Aussie

De Australian Shepherd is een zeer actieve hond, die erg veel beweging nodig heeft. Wanneer hij niet voldoende beweegt, kan hij vervelend gedrag gaan vertonen. Ook is de Australian Shepherd erg intelligent. Hij heeft dus niet alleen lichamelijke stimulatie nodig, maar ook mentale. Het is dus slim om regelmatig met hem spelletjes te doen, zodat hij bezig blijft. Ook een hondensport doen met je Australian Shepherd is aan te raden.

Naar onbekenden toe kan de Australian Shepherd wat gereserveerd zijn. Goede socialisatie kan hierbij helpen. Doorgaans is het een vriendelijke, leergierige hond.

Lees ook: Hoe is het karakter van de Australian Shepherd?

Kan hij goed met kinderen omgaan?

Een Australian Shepherd kan goed met kinderen omgaan, maar kan wel de neiging om achter ze aan te rennen en ze in de kuiten te bijten, zoals ze bij veel schapen ook doen. Dit is een natuurlijk instinct en kan lastig af te leren zijn. Al is het niet onmogelijk. De Aussie is immers goed te trainen.

Beste leefomgeving

Een Australian Shepherd kan goed binennshuis worden gehouden, mits je ervoor zorgt dat hij regelmatig naar buiten kan en zich dan echt even lichamelijk kan uitdagen. De hele dag in een klein huisje zitten zonder beweging, is niet goed voor hem. De meest ideale plek voor een Australian Shepherd is ergens met een groot terrein, waar hij ook regelmatig even naar zijn baasje kan gaan. Je moet hem dus niet volledig buiten laten leven.

Lees ook:  Blaft een Australian Shepherd veel? Over blaffen en andere geluiden

Trainen van een Australian Shepherd

De Australian Shepherd is een ras dat goed te trainen is. Hij vindt het leuk om te blijven leren en wil dit ook graag doen. Daarom is het echt verstandig om je hond regelmatig nieuwe dingen te blijven leren. Verschillende hondenscholen en cursussen doen helpt ook in de ontwikkeling van je hond. Vrijwel elke hondensport zal goed bij de Australian Shepherd passen. Denk aan Behendigheid, Flyball of DoggyDance. Het is daarnaast een goede manier om een band op te bouwen met jouw hond.

Verzorging

De Australian Shepherd heeft veel haar. Door zijn dikke ondervacht zal hij ontzettend veel verharen. Regelmatig goed borstelen is dan ook zeer verstandig.

Wil je precies weten hoe je de vachtverzorging moet doen voor een Australian Shepherd? Lees dan: Verhaart een Australian Shepherd veel? + vachtverzorging tips

Gezondheid van de Australian Shepherd

Er zijn verschillende gezondheidsproblemen die kunnen voorkomen bij de Australian Shepherd. Veelvoorkomend zijn Collie Eye Anomaly en heupdysplasie. Oogproblemen komen vaak voor, dus het is slim om al bij de fokker te controleren of de ouders hier op zijn getest. Let er ook op dat de ouderdieren nooit allebei een Merle Hond mogen zijn. Puppy’s geboren uit een nest met alleen Merle honden hebben een verhoogd risico om doof en te zijn.

De Aussie kan ook gevoelig zijn voor allergieën. Houd ook goed zijn huid in de gaten. Hotspot komt helaas vaak voor bij deze hond.

Lees ook: Help! Mijn hond heeft hotspot!

Waar vind je pups?

In Nederland zijn best veel erkende Australian Shepherd fokkers. Voorkom dat je bij een broodfokker terechtkomt, want dan loop je het risico op enorme gezondheidsproblemen. Erkende fokkers zijn aangesloten bij de rasvereniging.

Lees ook:  Verhaart een Australian Shepherd veel? + vachtverzorging tips

Lees ook: 21 betrouwbare Australian Shepherd fokkers voor een lieve pup

Wil je meer artikelen lezen over de Australian Shepherd? Bekijk ons overzicht!

Leer alles over jouw Aussie

Ontdek de fascinerende wereld van de Australian Shepherd! Dit informatieve boek neemt je mee op een onvergetelijke reis door het leven en de wonderlijke eigenschappen van deze buitengewone honden.

Stap in de voetsporen van deze intelligente en energieke viervoeters, terwijl je leert over hun geschiedenis, karakter en unieke vaardigheden. Ontdek hoe de Australische herder uitblinkt in gehoorzaamheidstraining, behendigheid, en zelfs schapenhoeden! Je zult versteld staan van hun ongeëvenaarde werkethiek en natuurlijke instincten.

Vol praktische tips over verzorging, training en gezondheid. Geschreven in een toegankelijke en boeiende stijl. Verlies jezelf in de kleurrijke wereld van de Aussie.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl