Mag een cavia appel eten? En appelpitjes?

cavia appel

Wil jij je cavia iets lekkers geven? Bijvoorbeeld een snack? Dan wil je weten of dit wel goede voeding voor jouw knaagdier is. Mag je cavia appel eten? En hoe zitten het met appelpitjes?

Over de cavia

Cavia’s zijn een uitstekend eerste huisdier. Het zijn actieve en sociale wezens die kinderen en volwassenen op een natuurlijke wijze in hun wereld trekken. Bovendien vragen ze weinig zorg en onderhoud. Daarom is een cavia precies het soort dier waarmee je je kind wilt laten kennismaken met de verantwoordelijkheden van het bezitten van huisdieren.

Om het caviahok te vullen, kun je kiezen uit verschillende rassen. Het Amerikaanse ras is de meest voorkomende cavia in een caviahok. Daarnaast is er het Abessijnse ras, de Coronet, de Silkie en de Teddy. Kies je voor het Peruaanse ras dan zal je cavia zeker opvallen in zijn hok omdat het de prijs voor het langste haar van alle rassen wint.

Mag een cavia appel eten?

Cavia’s kunnen vele soorten appels eten, zorg er alleen voor dat de appel volledig rijp is en geen zure smaak heeft. Zure appels zijn een slechte keuze voor cavia’s. Daarentegen is een rode rijpe appel, die zoet en smakelijk is, een goede keuze. Wees echter voorzichtig en voer je huisdier nooit onrijpe of rotte appel, omdat ze absoluut slecht zijn voor de gezondheid van je cavia.

Lees ook:  Mag een cavia pompoen eten?

Je kunt beter eerst testen door je cavia een klein beetje te geven en te kijken hoe hij erop reageert voordat je appels in zijn cavia-dieet gaat opnemen. Maar alleen omdat je cavia geen zweertjes in de mond kreeg door appel, wil nog niet zeggen dat hij veel appels kan eten.

Wat is er goed aan appel?

Appel is een vrucht die rijk is aan vitamine C, vezels, antioxidanten, calcium en fosfor. Appel is ook een vrucht die zoet is maar niet veel toevoegt aan het gewicht van een cavia.

Omdat de glycemische index laag is, resulteert dit in een lagere bloedsuikerspiegel in het lichaam. Appel bevat een aanzienlijke hoeveelheid vezels en is daarom geweldig voor het lichaam. De vitamine C en antioxidanten in appel zorgen ervoor dat het immuunsysteem van het lichaam wordt gestimuleerd. Appel kan dus een geweldige aanvulling zijn op het dieet, gezien de vitamines en mineralen die het bevat.

Hoeveel geef je je cavia?

Een cavia mag één keer per week een schijfje appel eten. De portiegrootte kan echter variëren, afhankelijk van de leeftijd, levensstijl en andere factoren. Houd er rekening mee dat sommige cavia’s appel kunnen eten zonder problemen, terwijl anderen last hebben van diarree en zweertjes in de mond als gevolg van appel.

Kieskeurig

Heel wat cavia’s zijn kieskeurig, dus dwing je cavia niet om appels te eten omdat het een voedzame vrucht is of omdat het je favoriete fruit is. Zoals met alle groenten en fruit die je van plan bent te geven, moet je eerst testen of je huisdier het lekker vindt. En cavia’s hebben een supergevoelig spijsverteringsstelsel. Als het gaat om voedsel met een hoger suikergehalte, zoals appel, speel dan altijd op veilig en begin langzaam.

Lees ook:  Mag een cavia kers eten?

Begin met het snijden van een klein plakje en laat het in zijn kooi. Observeer vervolgens of hij het leuk vindt of niet. Soms zal hij het snel opeten en andere keren zal hij eraan knabbelen en het dan meenemen naar zijn schuilplaats. Elk van deze acties betekent dat je cavia van appels geniet. Als hij eraan knabbelt en het dan laat liggen, is dat een duidelijk teken dat hij niet zo van appels houdt.

Mag een cavia gedroogde appel eten?

Gedroogd fruit bevat veel calorieën en suiker. In feite zijn ze in beide gevallen hoger dan vers fruit. En suiker is de grootste zorg bij het geven van fruit aan je cavia. Kleine hoeveelheden gedroogd fruit zal je cavia geen kwaad doen, maar ze kunnen toch het beste worden vermeden. Niet alleen omwille van het suikergehalte, maar ook omwille van het verstikkingsgevaar.

Mag een cavia bevroren appel eten?

Bevroren appel kan aan je cavia worden gevoerd om aan te knabbelen, maar het bevat nog steeds veel suiker. Het is dus aangeraden om het niet meer dan een of twee keer per maand aan je cavia te voeren (en in zeer kleine hoeveelheden). Net zoals bij gedroogd fruit, moet je je cavia in de gaten houden als je hem bevroren stukjes appel geeft.

Mag een cavia de pitjes en schil eten?

Als je cavia geen appels eet, kun je proberen hem appelschillen te geven. Hoewel je enigszins genereus kunt zijn met schillen, probeer hem toch niet te veel te serveren. Appelschillen bevatten nog steeds suiker, hoewel niet zoveel als de vrucht, maar toch. Zorg er ook voor dat je de appel goed wast, tenzij deze van eigen bodem is.

Lees ook:  Mag een cavia paprika eten? Veilig of niet?

Pitten van appels bevatten een hoeveelheid cyanide, waardoor het absoluut verboden voer is voor je cavia. Zelfs een paar pitten kunnen een einde maken aan het leven van je cavia.

Meer tussendoortjes

Wil je precies weten wat voor een lekkere tussendoortjes in een gezond voedingspatroon van een cavia past? Bekijk dan onze complete voedingsgids voor cavia.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl