Mag een kip aardappel eten?

kip aardappel

Je hebt nog wat aardappelen over na het koken. De aardappelen zijn nog net goed, maar kunnen niet meer mee voor het avondeten van morgen. Je denkt aan de kippen in de tuin en overweegt ze aardappelen te voeren. Immers: het zijn net huisdieren. Maar het is maar de vraag of het wel zo verstandig is om de kippen aardappelen te voeren, want dit kan gevaarlijk voor ze zijn. Mag een kip eigenlijk wel aardappel eten?

Over kippen

Steeds meer mensen kiezen ervoor om kippen te houden. Ze kunnen immers behoorlijk tam worden gemaakt, waardoor het leuke huisdieren voor in de tuin worden. Bovendien helpen ze tegen verspilling, ze eten graag jouw keukenrestjes. Maar dat betekent niet dat je ze zomaar alles kunt voeren. Want als ze een voedselvergiftiging krijgen, kunnen ze daaraan overlijden. Dat is natuurlijk erg zonde, want kippen zorgen juist voor veel meer leven in de tuin en bezorgen je dagelijks verse eieren. Het houden van kippen is relatief goedkoop, ook als je goed voer voor ze koopt. Je hoeft dus zeker niet naar de keukenrestjes te grijpen uit pure nood. Wees daarom voorzichtig met je kippen en verdiep je in wat ze wel of niet mogen eten.

Mag de kip aardappel eten?

Niet alle voeding is voor kippen even gezond. Dat geldt zeker voor aardappelen en tomatenplanten. De loof van de aardappel heeft namelijk een giftige stof in zich, waar kippen ernstig ziek van kunnen worden. Uiteindelijk kunnen ze er zelfs aan overlijden. Daarom is het beter om een kip zeker geen rauwe aardappel te voeren. Het is eventueel wel mogelijk om de aardappel van tevoren te koken, maar dan nog is het beter om de kip geen aardappel te voeren. Wanneer de aardappel gekookt is, kan deze behoorlijk vet worden en dat is slecht voor de gezondheid van de kip.

Lees ook:  Mag een kip watermeloen eten? Lekkernij of juist giftig?

Zo kan hij niet alleen aan de diarree raken, maar kan hij ook ernstige overgewicht krijgen. Bovendien vinden maar weinig kippen gekookte aardappel lekker. Dat betekent dat je kippen beter geen aardappel kunt voeren.

Wat is er goed aan een aardappel voor kippen?

Kippen aardappelen voeren is een slecht idee. Keukenafval is lang niet altijd geschikt om aan een kip te voeren vanwege de giftige stoffen die het kan bevatten. Dat geldt zeker voor rauwe aardappelen. Daarom voer je kippen liever geen avocado, uienschillen, preibladeren, beschimmeld eten of kaas. Met andere woorden: je doet meer kwaad dan goeds met het voeren van aardappelen aan kippen. Er is niets goeds aan een aardappel voeren aan kippen.

Wat is er slecht aan het voeren van een aardappel aan kippen?

Niet alle voeding is geschikt om aan een kip te voeren. Dat geldt zeker voor rauwe aardappelen. Het is behoorlijk ongezond om dit aan een kip te voeren. In de loof van de aardappel zit namelijk een stofje dat dodelijk kan zijn voor kippen. Als je je kip toch aardappel hebt gevoerd, zal je er al snel achter komen dat de kippen er last van krijgen. Dat is te herkennen aan sloomheid, lusteloosheid en diarree. Mocht je merken dat je kippen deze symptomen hebben, wacht dan niet te lang.

Een voedselvergiftiging als gevolg van het voeren van rauwe aardappelen kan serieuze gevolgen hebben voor de diertjes. Ze kunnen er behoorlijk ziek van worden. Soms zo ziek, dat de krop van de kip volledig blokkeert. De krop is een onderdeel van het lichaam van de kip. Het is een soort zakje waar het nog niet verteerde eten in wordt opgevangen als de kip het eten doorslikt.

Lees ook:  Mag een kip appel eten? Gezond fruit voor kippen?

De gevolgen van een geblokkeerde krop

Rauwe aardappelen aan kippen voeren kan uiteindelijk leiden tot een geblokkeerde krop. Dat betekent dat het voedsel te hard is om het door te slikken. Als een mens niet goed kauwt, blijven de voedingsresten steken in de slokdarm. Bij een kip is dit nog erger, omdat ze er erg ziek van kunnen worden. Zeker als de snavel steeds weer wordt geopend en die kip haar nek blijft strekken, is het verstandig om een dierenarts te bellen.

Gekookte aardappelen aan kippen voeren

Een gekookte aardappel aan een kip voeren kan weinig kwaad, in tegenstelling tot rauwe aardappel. Maar dat betekent niet dat dit het favoriete kostje van je kippen zal worden. In tegendeel; de meeste kippen vinden het absoluut niet prettig om gekookte aardappelen te geven. De kippen vinden de smaak vaak niet lekker. En als ze de aardappelen toch opeten, kunnen ze er binnen korte tijd enorm snel van aankomen. Het gevolg is dat je dan vette, zeer overwichtige kippen krijgt. Daarom raden we aan de aardappelen zelf maar op te eten en deze zeker niet aan je kippen te voeren.

Pas op met de schil

Rauwe aardappelen voeren is zeker geen goed idee, maar wat doe je met de schil na het bereiden van de maaltijd? Die gooi je het liefst in de afvalbak of je maakt er een gerecht voor het gezin mee klaar. In ieder geval is het voeren van de schil aan je kippen uit den boze. Het is namelijk erg slecht voor ze. Kippen mogen dan wel alles eten, maar het zijn geen vuilnisbakken of afvalverwerkers. Houd er rekening mee dat slechte voeding serieuze gevolgen voor de gezondheid van je kippen kan hebben.

Lees ook:  Brahma - Elegante en veelzijdige kip

Wil je weten wat je wel of juist niet aan je kippen kan voeren? Bekijk de complete voedingsgids voor kippen voor meer goede tips.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl