Mag een hamster peer eten?

hamster peer

Als je jouw hamster ook eens wat anders wil geven dan hamstervoer, dan is het een idee om fruit te geven. Maar niet al het fruit is even goed voor de hamster. Hoe zit dit met peer? Mag je hamster peer eten?

Over de hamster

De hamster is een klein knaagdier met bolle wangen en korte pootjes. Dankzij zijn schattige, aaibare uiterlijk en vriendelijke karakter, is de hamster zeer geliefd als huisdier. Ook kunnen de meeste hamsters goed tam worden gemaakt, hoewel ze nooit échte knuffeldieren zullen zijn. Er zijn verschillende soorten hamsters, de meest populaire soorten zijn de Russische dwerghamster, de Chinese dwerghamster, de Roborovski dwerghamster, de Campbelli-dwerghamster en de Syrische hamster.

Een hamster heeft een gevarieerd dieet. Het is vooral belangrijk om erop te letten dat je hamster genoeg (dierlijke) eiwitten binnenkrijgt. Als hamsters in het wild leven, krijgen ze deze binnen door insecten te eten. Maar als je een hamster als huisdier hebt, moet je ervoor zorgen dat hij deze eiwitten via zijn voer binnenkrijgt. Gelukkig zitten in het meeste hamstervoer alle voedingsstoffen die je hamster nodig heeft voor een gezond leven. Het voer kan aangevuld worden met verschillende soorten fruit en groente, wat ons bij de volgende vraag brengt:

Mag een hamster peer eten?

Hamsters zijn alleseters en eten graag stukjes fruit. Dat betekent dat je je hamster ook stukjes peer mag geven. Sterker nog: af en toe een stukje peer is alleen maar gezond voor je hamster, in een peer zitten namelijk veel voedingsstoffen en vitamines (neem daarom zelf vooral ook een stukje peer). Omdat peren daarnaast veel fruitsuikers bevatten, is dit stukje fruit waarschijnlijk een geliefde snack voor je hamster. Maar dit is ook gelijk de reden dat je moet oppassen met de hoeveelheid peer die je aan je hamster geeft.

Lees ook:  Mag een hamster appel eten? Dieet en eetpatroon

Hoeveel geef je je hamster?

Hoewel een stukje peer op zijn tijd dus zeker geen kwaad kan, moet je ervoor zorgen dat je hamster niet teveel peer binnenkrijgt. Een hamster kan namelijk ziek worden van een te grote hoeveelheid fruitsuikers. Hoeveel is teveel? Dat hangt ook af van de peer. Een rijpe peer bevat relatief veel suiker, dus deze kun je beter helemaal overslaan. Het beste kun je kiezen voor een wat onrijpe peer, die nog vrij hard aanvoelt.

Verder geldt hierbij: hoe kleiner de hamster, hoe minder peer hij kan verdragen. Dus baby hamsters kun je beter helemaal geen peer geven en ook met volwassen Russische dwerghamsters (die over het algemeen vrij klein van formaat zijn) is het verstandig om voorzichtig te zijn. Het beste kun je uit gaan van één dun plakje peer. Als de hamster een gezwollen buikje krijgt, dan betekent dit dat hij het niet goed verdraagt. In dat geval kun je beter geen peer meer geven, of gaan experimenteren met nóg kleinere porties. Als je hamster het lekker lijkt te vinden, en geen last van zijn buik heeft, dan kun je de portie-grootte langzaam op gaan bouwen. Maar zorg er hierbij voor dat het geen dagelijkse snack wordt, zo loop je geen risico dat je hamster toch nog teveel suiker binnenkrijgt.

Pas op voor schimmel

Beschimmeld fruit is nooit goed voor een hamster. Dit geldt dus ook voor de peer. Voorkom dat je hamster beschimmeld of verrotte peer eet. Controleer ook goed of hij de stukjes peer bewaart voor een later moment. De kans is namelijk aanwezig dat dit gaat rotten. Let hier dus altijd goed op.

Lees ook:  Mag een hamster aardappel eten? Goede snack of juist gevaarlijke voeding?

Mogen hamsters de schil en de zaadjes eten?

In de schil van een peer zitten nog meer voedingsstoffen dan in het vruchtvlees, dus perenschil is alleen maar gezond voor de hamster. Zorg er wel voor dat je de schil van tevoren goed wast. De zaadjes zijn echter een ander verhaal: perenzaadjes zijn namelijk giftig voor een hamster, het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat je hamster deze niet binnenkrijgt.

Nog meer voedingstips

Geef je hamster niet alleen peer, maar wissel ook af. Geef bijvoorbeeld ook appel of banaan aan je hamster. Of bekijk de volledige voedingsgids voor hamsters die we hebben gepubliceerd. Zo weet je precies wat een hamster wel of niet mag eten.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl