Mag een hamster sperziebonen eten?

hamster sperziebonen

Sperziebonen zijn heerlijk. Veel mensen zijn er dol op. Maar mag je ook een beetje aan je hamster geven? Is het gezond en goed voor ze? Of kan het ook gevaarlijk zijn?

Over de hamster

Hamsters zijn schattige leuke en gezellige diertjes die door veel mensen als huisdier gehouden worden. De meest voorkomende hamsters die in Nederland gehouden worden zijn de Russische dwerghamster en de Syrische hamster, ook wel goudhamster genoemd. Hamsters zijn gemakkelijk te houden en te verzorgen zonder dat de kosten hoog oplopen. Kortom: het ideale huisdier.

Mag een hamster sperziebonen eten?

Hamsters zijn omnivoren en dat houdt in dat het alleseters zijn. Het is dan ook belangrijk om jouw hamster een gevarieerd menu voor te schotelen en hierin mag groente niet ontbreken. In principe mag een hamster alle groenten eten die de mens ook eet. Voor sperziebonen geldt: hamsters kunnen deze gerust eten, maar geef ze in (zeer) geringe mate. Als je te veel sperziebonen geeft kan je hamster ziek worden.

Wat is er goed aan sperziebonen?

Sperziebonen zijn uitstekende voedingsmiddelen voor mensen en leg gerust een boontje opzij voor je hamster als je deze eet. Een sperzieboon bevat namelijk veel vitaminen, vezels en mineralen. In een sperzieboon zit zowel vitamine A, C, B6 als K. Deze zorgen er onder meer voor dat je hamster niet snel ziek wordt en gezonde botten heeft. Daarnaast zorgen de vezels van de sperziebonen voor een goede spijsvertering. Sperziebonen bevatten daarbij relatief veel calcium en dit is minder goed voor hamsters. Hiervan kunnen ze blaas- of nierstenen van krijgen. Daarom is het belangrijk dat je niet te veel geeft.

Lees ook:  Mag een hamster honingmeloen eten?

Hoeveel geef je?

Sperziebonen hebben een redelijk zurige smaak en dit vinden hamsters in het algemeen erg lekker. Je kleine vriend zal dan snel geneigd zijn te veel hiervan te eten en dat kan problemen geven voor de spijsvertering. De hamster zal diarree krijgen en uitdroging ligt dan op de loer. Geef je hamster daarom hoogstens twee keer per week sperziebonen. Je kunt beginnen met een heel klein stukje om te zien of je hamster überhaupt wel sperziebonen lust. Daarna kun je de hoeveelheid iets opvoeren, maar geef nooit een groter stukje dan de kop van de hamster lang is.

Mag een hamster gekookte bonen eten?


In principe mag een hamster wel gekookte sperziebonen eten. Denk erom dat je niets aan de gekookte bonen toevoegt en zeker geen zout. Een nadeel van gekookte sperziebonen is dat deze een deel van de voedingswaarde verliezen. Ook worden ze slap door het koken, waardoor de hamster niets meer te knabbelen heeft.

Mag een hamster sperziebonen uit blik eten?


Het is geen goed idee om je hamster sperziebonen uit een blik of pot te voeren. In de eerste plaats zijn deze gekookt. Daarnaast worden er conserveringsmiddelen (zout) en kunstmatige stoffen aan toegevoegd. Dit is allemaal niet heel prettig voor je hamster.

Mogen hamsters ingevroren sperziebonen eten?

Ook voor ingevroren sperziebonen geldt: er mag niets aan toegevoegd zijn. Voordat je deze geeft dien je ze minstens een half uur in koud water te leggen, zodat de sperziebonen kunnen ontdooien. Toch zijn ingevroren sperziebonen vaak slap en niet echt een geweldige traktatie voor je hamster. Houd het liever gewoon bij rauwe sperziebonen.

Lees ook:  Mag een hamster aardbei eten? Aardbeien als lekkernij

Meer tips voor de beste voeding

Benieuwd wat je hamster verder allemaal mag eten? Bekijk dan onze complete voedingsgids voor hamsters. Ontdek wat je knaagdier allemaal wel of niet mag eten.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl